torstai 26. toukokuuta 2016

Luettelointia

Sääennuste näytti aamulla siltä, että koirien kanssa piti lähteä lenkille heti, että saa sen tehtyä ennen kuin alkaa sataa. Oli pari tuntia aikaa, ja siitäkin toinen tunti 30% sateen mahdollisuus. Siitä on nyt kohta viisi tuntia, eikä sada vieläkään.

Mutta tuli tehtyä vähän pitempikin lenkki, kuin ajattelin. Oli mukavan vilpoisaa kun aurinkokin meni pilveen, mitä nyt hyttyset sitten ahdisteli. Vaikka ripeästi käveli metsän keskellä menevää tietä, ne kävi kimppuun. Sain päähäni ryhtyä luetteloimaan kuulemiani lintuja, ja luettelo on nähtävillä tässä, vaikkei se ketään kiinnostakaan:

Palokärki, metsäkirvinen, laulurastas, tiltaltti, kukko (naapurissa), peippo, pajulintu, keltasirkku, käki, varis, sepelkyyhky, lehtokerttu, punarinta, sirittäjä, kiuru, kulorastas, naakka, leppälintu, kirjosieppo, hippiäinen ja pari mitä en tunnistanut. 

Kävelin sen pellon viertä, missä viime kesänä kuului ruisrääkkä, mutta sitä en tänään listaani saanut. Pöpeliköstä kuului ääntelyä, joka olis voinu kuulua vaikka mäyrälle. Sieltä, mihin koirat tuntee aina kauhean suurta vetoa.

Kävin viemässä ulos hämpyn, joka hiippaili tässä tietsikkapöydällä, ja huomasin, että on alkanut sataa. Ehdin maalata yhden muovituolin ennen sateen alkua, ensin ajattelin että maalaan sen varastossa, mutta aerosolimaalihan levis pisaroiksi sinne matalaan tilaan heti.

11 kommenttia:

 1. Mulla on tossa radio auki, ja siellä juuri sanottiin, että Etelä-Suomessa sataa tänään ja rankasti. Kello on nyt 13.15 eikä täällä (Karkkilassa) ole tullut pisaraakaan vettä. Pilvipoutaa on ja ulkona lämpöasteita 20.4. No ehkä illalla sitten.

  Sun lintutuntemus on hieno. Mä en tunne just mitään lintuja, oikeen hävettää...

  Tosi nätti tuoli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantiksen sinisistä pylväistä innoituksen saanut :)
   En miekään vielä parikymmentä vuotta sitten tuntenut kuin muutamia lintuja, mutta sitten sisko osti mulle linnunlaulukasetteja, ja innostuin asiasta. Aiemmin ei oikeastaan edes ajatellut, mikä lintu pitää minkäkinlaista ääntä, oli vaan "linnunlaulua". Noistakin luetteloidusta paristakymmenestä (kukko poislukien) suurin osa on hyvin yleisiä lintuja joka puolella ainakin Etelä-Suomea. Jossa tosiaan piti sataa rankasti. No on se vähän maata kastellu, mutta rankkuutta puuttuu...

   Poista
 2. Onpa kauniin värinen tuoli!
  Täällä tulee vettä, maa ja lätäköt on keltaisen siitepölyvellin peitossa. On sitä vaan ollut uskomattoman paljon puissa.
  Sun lintutietämys on kyllä loistavaa, itse en ääniä tunnista alkuunkaan ja näkemälläkin suurinpiirtein punatulkun ja harakan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetutkasta näkeekin, että teillä sataa kovasti, mutta sadealueen raja menee taas mejän nurkilla.

   Ja linnuista; niinku ylempänä vähän esitinkin, niin kaikki on kiinni innostumisesta. Jos on mielenkiintoa opetella linnunlaulua, niin oppii sitä :)

   Poista
 3. Pirteän värinen tuoli ;-)

  Mä edelleen kadehdin sun lintubongarin kykyjä.En tunnista äänestä kuin kiimaisen fasaanin (vai onko se edes kiima linnuilla... joo)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinenkin tuoli tulee, kunhan saan sen kuivaksi. Ja olisko se soidinaika linnuilla? Tosin fasaani huutelee monesti pitkälle kesään. Ja kyllä sie kumminki talitintin tunnet, ja variksen...

   Poista
 4. Just hyvän värinen tuoli!

  Olin kaupungissa ja vettä tihkutti koko ajan. Hyvä niin, puutarha kin oli kastunut sillä aikaa kun olin asioilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tihkuttamalla tuli täälläkin, sadevesisaaviin ei oo montaa litraa tullu... mutta onneksi edes pintamaa on kastunut. Missään vaiheessa ei ole ollu sitä "rankkaa sadetta". Sentään metsäpalovaroitus häipyi :)

   Poista
  2. Niin ja tuo oli ainoa järkevä sininen, mitä oli tarjolla - muut oli liian tummia.

   Poista
 5. Tunnet kyllä lintuja rahvaaseen verrattuna aika hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä keskimääräiseksi keski-ikäiseksi kouluttamattomaksi ihmiseksi aika hyvin, mutta vielä on opittavaa... kun tuntuu, että tavalliset pihalinnutkin pitää ihan ihmeellisiä ääniä, mitä ei ole netin esimerkkilauluissa... pitäs nähdä, tunnistaa ja tietää varmasti, että tuo se tuossa tuollaista ääntä pitää, mutta usein vain "kuulee kummia ääniä" eikä syyllistä näy.

   Poista