lauantai 20. elokuuta 2016

Pientähän tää on...

Esikasvatin keväällä samettiruusuja, mutta kun siirsin ne ilmojen lämmettyä ulos, ne lakkas kasvamasta. Eilen huomasin, että yksi oli kuin olikin tehnyt kukan!
 Ei ole koolla pilattu, mutta ehta samettiruusu on hän.
 Samalla kuvasin nupun, jota yksi kirotussa kukkaruukussa kituuttavista krasseista on kasvatellut. Jopas tuli kookirjaimilla alkavia sanoja paljon. 
En tosiaan tiedä, mikä näitä tässä pännii, kun seinän vierellä kasvaa kuitenkin näin hyvin:
Liekö syynä just se, että näitä ei ole vesisateet huuhdelleet niin hulvattomasti.

Kyllä tuli viimeyönäkin vettä taas tosi rankasti. Sadekuurot on tällä viikolla olleet ihan kamalan kovia. Ja mulla oli pyykit ulkona, kun ei pitäny sataa ennusteen mukaan, vasta tänään iltapäivällä. No, kello on nyt puolipäivä, kohta täytynee hakea märät pyykit sisälle, vaikka ihan yhtä todennäköistä on, että ei sadakaan.
(edit: heh, 30 km:n päässä alkoi salamoida 5min sitten, ennuste päivitettiin parilla salamalla... melkeenhän se on sitä, että kattovat millanen sää on, ja muokkaavat sen mukaan sääennustetta)


Omppuja putoilee raakana puista. Tässä tytön toissapäivänä keräämä saalis. En tiiä mihin niitä taas tunkee sadon kypsyttyä, kun puut notkuu täynnänsä rupisia omenia ja komposti ei vedä. Biojätteenä vois viiä kaatikselle kyllä. Jossain nettilehdessä oli omenista juttua, ja johan siellä kommenteissa joku oli määrämässä, että ei saa viedä omenia kaatikselle, vaan kaikki täytyy hyötykäyttää syötäväksi ja on ihmisten omaa laiskuutta kun ei tee pakastinta ja kellaria täyteen omenasäilykkeitä - no ei se ihan sanatarkasti noin menny mutta idea oli se. Mutta mehustamoa ei ole joka kodissa, mehuasemilla on varaukset täynnä sesonkiaikana eikä sekään ole ilmaista lystiä, ja jos ei käytä omenasosetta ja kompottia ja hilloa mihinkään niin miksi niitä pitäs tehä kaapit pullolleen? Etenkin, jos suurin osa omenoista on tautisia ja matoisia. Jokainen pieni omenannupura pitäs käydä läpi, kaivaa toukat ja leikata mädät osat pois, ja niitä on satoja ja satoja. Ei taas mee tasan nää onnenlahjat - joku omenanystävä kärvistelee kaupungissa ostellen kalliita kotimaisia omenoita kaupasta ja toinen omenista vatsanväänteitä saava puunomistaja pähkäilee, mihin työntäs ne kaikki...

2 kommenttia:

 1. Täällä se ukkonen mellasti puoli tuntia. Nyt hävisi jonnekin ja aurinko paistaa.

  Jos noita ompun raakileita et muualle keksi, niin voi kaivaa maahan ison kuopan ja tunkea sinne. Ne maatuu kyllä hyvin. Minä en ole vielä löytänyt meidän omenista rupisia paitsi lobossa (talviomena), siinä on melkein aina vähän rupisiakin. Paljon tulee omppuja.

  Samaa olen ajatellut kun meidän ompputarhan omenat alkavat kohta kypsyä. Siis, että kun kaupunkilaiset ei viitsi hakea täältä, vaan ostavat kalliita kaupasta. Olen lopettanut omppujen kuskaamisen parille tutulle. Tulkoot itse hakemaan. Ylimääräiset meiltä menee syksyllä Marran elukoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ropsautti kovan sateen ja sit on paistanu aurinko lopun aikaa. Rahtasin turhaan sateenvarjoa mukana kaupungilla - ja turhaan kävin kolkuttelemassa VR:n lipunmyynnin ja Matkahuollon ovilla, kiinni ovat lauantaisin nekin. Kyllä palvelut vähenee, sentään ennen sai lippuja ostaa lauantaisinkin... jopa sunnuntaisin. En tullu ees aatelleeksi että olisin kattonu netistä aukioloajat. Arkenakaan eivät oo auki ku viiteen tai puoli kuuteen! Ihan niinku 70-luvulla!

   Poista