keskiviikko 24. elokuuta 2016

Syksyä pukkaa

Vai mitä tää tällanen on? 

Aamulla oli niin hieno sumu, että lähdin koirien kanssa oikein kävelylle. Yleensähän päästän ne vain pihalle käymään aamupisulla, mutta oli niin märän ja ankean näköistä, että arvelin niiden katsovan ovesta ulos ja kääntyvän takaisin sisälle, kuten ruukaavat tehdä jos siltä näyttää. Kuka nyt lämpöisestä ja kuivasta sängystä haluais suin päin märkään ja kylmään ruohikkoon lähteä tallustelemaan. Nyt oli pakko, kun oikein narussa vein. Jätettiin sitten terveiset portin pieleen naapurin poikakoiralle, joka siitä kahdeksan aikaan kulkee ohi.

Kyllä oli niiiiin syksyisen näköistä, mutta ei vielä hajuista. On liian lämmin siihen hajuun. 

Meinattiin tänään lähteä käymään siellä sairaalassa kattomassa sitä kuopuksen kaveria, viedään sen puhelimen laturi, mitä se oli kaipaillu. Sillähän jäi meille tavaraa, kun sen piti tulla toiseksikin yöksi meille mutta joutuikin sinne sairaalaan. Ja niiden piti lähteä viikonloppureissuunkin kuluvan viikon lopulla, mutta se meni nyt puihin. 

Eilen kaikinpuolisesta jaksamattomuudestani huolimatta lähdin lenkille, kun näytti ilmakin kirkastuvan. Aurinkohan paistoikin hetken aikaa oikein mukavasti, ja nyt on koettu sitten sekin, miltä tuntuu, kun kanttarelleja tulee polulla vastaan niin paljon, että ihan kyllästyy. Pieni pussukka oli mukana, ja se tuli täyteen ja alkoi sangat venyä ja lopulta mun oli pakko muuttaa reittisuunnitelmia ja lähteä takaisin kotiin. En vain pystynyt menemään kanttarellien ohi poimimatta niitä! Hirveä pakkomielle. En voinut ottaa sitä riskiä, että tulis enää enempää vastaan... kahden koiran flexien kanssa taiteilu metsässä on tarpeeksi rassaavaa jo ilman varovasti käsiteltäviä sienipussejakin. Ehkä pitää mennä jonku repun kans sinne hakeen ne loput... ja sitten tietenkään ei oo enää yhtään sieniä, kun repun ja sieniveitsen kanssa menee :) Mutta paistoin ne illalla ja pistin pakkaseen. Olihan se ihan tyydyttävää. Ihmeellistä suorastaan. Niin hirveästi kanttarelleja melkein joka paikassa.

Aika hurja maanjäristys ollu Italiassa. Järisee koko ajan, täällä on kartta, mihin päivittyy lähes reaaliajassa. Tai onhan niitä ollu hurjempiakin, mutta tuolla asuu niin tiuhasti ihmisiä että tuhot on jonkinmoiset. Maankuoren toiminnasta kiinnostuneena selasin vähän nettiä, että kuinka tavallisia ne järistykset siellä on - onhan Italiassa tulivuoriakin - ja onhan ne. Vuonna 2009 tapahtuneesta L'Aquilan maanjäristyksestä oli oikein Wikipedia-artikkelikin, josta näkyy hieman sitä mentaliteettia, mikä Italiassa mun näkemyksen mukaan on... jonkinlaista lapsellista hosumista. "

Noin kuukausi ennen maanjäristystä italialainen seismologi Giampaolo Giuliano varoitti suuren järistyksen uhasta L'Aquilan ympäristössä. Giuliano varoitti asiasta Internetissä, ja alueella kiersi kovaäänisellä varustettu autoja varoittamassa järistysvaarasta. Osa paikallisista katsoi Giulianon lietsovan paniikkia. Seismologi joutui poistamaan poliisin vaatimuksesta varoituksen Internetistä."

Sitten kuitenkin: "L'Aguilan tuomioistuin langetti vankeustuomioita seitsenjäseniselle tutkijajoukolle, joka oli kuusi päivää ennen järistystä arvioinut järistysriskin olemattomaksi." Suora kopsu, kirjoitusvirheineen kaikkineen. Että ensin kun varoitetaan, syytetään paniikin lietsomisesta ja vaiennetaan, sitten syytetään siitä, ettei varoitettu...

5 kommenttia:

 1. Kauniit punaiset lehdet, mutta syksy alkaa vasta syyskuussa jos sittenkään :)

  Kanttarelleja on täälläkin, mies taiteili fillarin kanssa kaksi korillista sieniä kotiin yhtenä päivänä. Onneksi oli tasamaata, että ei tarvinnut käsijarruja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mun täytyy nakittaa se sienisaaliin kantaminen toiselle, koitin tossa jo houkutella tytärtä mukaan... siitä eestä, kun hain sen autolla kotiin, kun oli päässyt aiemmin kuin pitikään.

   Poista
  2. Ei niitä metsään kannata jättää. Ajattelin mennä huomenna tuohon lähimetsään. Tänään olen olut rakennusapuna tuossa pikku projektissa.

   Poista
 2. Kiva blogi sinulla! Löysin tämän Rantakasvin blogin kautta. - Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa jos kiinnostaa. Kesäterveiset Pihakuiskaajan puutarhasta.

  VastaaPoista