Mämmipeukalo keskellä jauhokouraa

Tein pitkästä aikaa sämpyliä. Ansaitsisivat lainausmerkit ympärilleen, niin huonosti onnistuivat! Kokeilin nyt tehdä kaurajauhoista, lisänä vähän riisijauhoa ja täysjyvävehnäjauhoa. Ripaus kurpitsansiemeniä. Psyllium oli käytössä ja kaksi pussia kuivahiivaa per puolen litran taikina. Kohosivat ihan ok mutta kun pelti tärähti uuniin laittaessa, kötökset luhistuivat salamana lättänöiksi. Toisen pellillisen kanssa oli kieli keskellä suuta, mutta ei niistä juurikaan sen kuohkeampia tullut. Jotain tein taas väärin.

Lapseni on nyt sitten saamassa statukseksi eritysoppilas. Sitä olen toivonut, koska ihan selkeästi se tarvii niiden pelkojen ja jännitysten takia hiukan apuja siinä hommassa, kun koulussa melkein kaikki on sille ylivoimaisen pelottavaa. Ehkä se sitten heijastuu sen käytökseen kotonakin, ettei tarttis niin kovin kapinoida siinä ainoassa paikassa, minkä kokee turvalliseksi. Puhuttiin pitkään sen open kans, se oli mukava ja asiantunteva ihminen. Nyt on toiveita, että siitä koulunkäynnistä voi tullakin jotain.

Piti käydä lääkärillä kuopuksen kans, kun sillä meni voimat taas kokonaan eikä palautunu yön aikana, mutta se on lääkärin mukaan psykosomaattista. Tyttö oli ensin yksin siellä vastaanotolla, sit lääkäri pyysi minutkin sinne, ja kun muistuttelin että näitä heikotuksia on tullut muulloinkin kuin vain koulua koskevissa tilanteissa, ihan mukavissa ja leppoisissakin, kuten vaikka koirien kanssa ulkoillessa, niin se sentään suostui laittamaan lähetteen vähän laajempiin veri- ym. kokeisiin, kilpirauhanenkin tutkitaan. Eipähän kaiherra sitten sellainen pelko, että olis elimellinen sairaus takana.

Ja mun omatkin voimat katoilee kummasti. Ihan suhteeton väsy tulee pienestäkin työnteosta, vaikka toisinaan on päiviä, että pystyy tekeen ihan kunnolla hommia. Ja onhan tuo puiden ronttaaminen vissiin vaikuttanut painoonkin; tänä aamuna tuli taas uudet pohjat sitten tissienpienennysleikkauksen. Ja voihan silläkin olla vaikutusta, että en ole syönyt joka päivä suklaata... jäin ihan koukkuun Lidlin suklaaseen: Bellarom milk chocolate with salty liquorice. Ei mikään suklaa aiheuta niin paljon suklaaöverien vaaraa kuin se! Salaattikin taas maistuu.

Nuohooja kävi ja antoi pönttöuunin hormille siunauksensa sillä varauksella, että laitetaan massaus suunnitelmiin kuitenkin. Silti mies haluais sen ilmalämpöpumpunkin. Olen vähän skeptinen, kannattaako sellainen tässä tilassa, joka koostuu kahdesta alle viiden ja kahdesta yli kymmenen neliön huoneesta (yht. alle 35neliötä), jossa on matalat oviaukot ja ainoa mahdollinen sisäyksikön sijoituspaikka on olohuoneessa sohvan yläpuolella. Samassa tilassa missä pönttöuuni. Yläkerta jää edelleen vaille ylimääräistä lämpöä ja keittiöön sitä ei saa asentaa, vaikka siellä on kylmä. Eteiseen ei mahdu. Portaikkoon vielä vähemmän. Se on kyllä miehen päähänpinttymä ja kyllähän se varmaan lämmittäis edullisemmin kuin suorasähköpatterit, kun eihän tässä nyt aina olla uunia lämmittämässä. Eikä sitä voi niin vaan jättää lämmittämään ja häipyä, kun pitää vahtia ja peltikin sulkea. Mutta sitten meillä on vaan kauhean kuuma olkkari (jos sen lämmön pitäs levitä kahden oviaukon läpi eteiseen asti niin täytyyhän sen olla) ja lämpimän ilman kierrättämistarkoituksessa semmonen puhuri, ettei sohvalla voi istua (vaikka jostain luin, että puhalluksen voi laittaa meneen sivuille tai ylöskin). Ja maksaakin se ihan pirusti. Mun perintörahat on äkkiä sileenä tätä vauhtia.

Eilen ja tänään on ollu stressaavat päivät.

Kommentit

 1. Tuo sana erityisoppilas on minusta hyvä. Tai siis tarkoitan, että on hyvä kun se sinusta on hyvä. Kaikki vanhemmat eivät sitä hyväksy, valitettavasti. Todellakin, lapsesi koulunkäynnistä voi tulla, ei pelkästään jotakin, vaan tosiaan hyvin onnistunutta!

  Onneksi lapsi pääsi lääkäriin ja kokeisiin; aina on helpottavampaa kun tosiaan on pois suljettu elimelliset sairaudet. Eihän se mikään ihme ole, että sulla on voimat vähissä kun on murheita vaikka muille jakaa. Minä oon ollut kuin maani myynyt kun multa nyt meni se auton ajokortti sitten lopullisesti. Tai siis luovuin siitä vapaaehtoisesti kun sen uudelleenhankkiminen ois ollut tosi monimutkaista ja kallista, ja sen saaminen sittenkin epävarmaa. Jotenkin tuntuu pahalta, kun pala palalta joutuu luopumaan...vähitellen kaikesta...

  Toivotan sulle parempia ja valoisampia päiviä tulevaisuudessa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, miten se oli mun äitillekin jotenkin vaikeaa luopua siitä ajokortista (sillä oli huimausta), ikäänkuin se olis käyny sen kunnialle vaikkei se enää vuosikausiin ollu ajanukaan, kun Helsingissä asui ja siellähän ei autoa tarvi.

   Nykyisin taitaa olla niitä erityisoppilaita niin paljon, että ne ei oo ees kovin erityisiä :)

   Poista
 2. Sitä ilmalämpöpumppua kannattaa harkita tarkkaan, että sopiiko se teidän tiloihin. Tässä kylällä on pari maksanut niistä kalliisti ja aivan turhaan. Sähköähän sekin vie. Toinen käyttää sitä nyt kesän helteillä viilentämiseen. Niin, ai millä helteillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on vaan se, että se melkeen pitäs hankkia, ennenkuin näkis säästääkö se vai ei. Onhan tää talo aikamoinen harakanpesä, ties kuinka painuneet purueristeet tässä on, sähkölaskut on aikamoiset ollu vaikka on petroolilla lämmitetty paljon talvisin. Yläkerrassa saattaa nyt lämpö vähän paremmin pysyä, kun katto on uusittu.

   Poista
 3. Mullahan on pari talvea vanha ilmalömpöpumppu ja nimenomaan olkkarissa jossa on pönttöuuni. Ilpin pitää vaan olla tarpeeksi lämpimällä että puhaltaa sen pönttöuunin lämmön eteenpäin. Ja ovet tietty auki (yläkertaankin) niin kyllä sinnekin se lämpö eksyy. Kannattaa ottaa muutama tarjous ja henkilö katsomaan teidän tilat. Vaikka kuvittelin että mulla ei talvella kulu niin paljoa sähköä (koska palelin) niin kyllä se vaan säästöjä toi silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäntä on paljon lueskellut kokemuksia, ja moni valittaa että asentajat ei tyhjiöitä tarpeeksi kauan sitä putkistoa, ja se sitten jotenkin vaikuttaa siihen, ettei säästöä synny ja laite ruostuu ennen aikojaan. Tai jotain. Ei mun päässä tahdo pysyä ne jutut. Mutta ainakin osataan kiinnittää siihen huomiota ja vaikka maksetaan asentajalle ylimääräinen tuntipalkka, että tyhjiöi sen suositellun tunnin sen normivartin sijasta. Kuvia joku firma pyysi kämpästä, mutta ei vissiin kukaan oo tarjoutunu käymään. Tää on ihan hirveän ahdas ja tosiaan ilman liikkuminen huoneiden välillä pientä johtuen noista 177 cm oviaukoista...

   Poista
 4. Musta kuulostaa tosi hyvälät tuo erityisoppilasstatus tässä kohtaa. Jos vaikka helpottais koko perhettä loppujen lopuksi?!

  Mäkään en osaa tehdä sämpylöistä kuohkeita, aina kateellisena katon ystävän tekemiä ja pojat kuolaa niiden perään. Höh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon että se auttaa tyttöä ja sen myötä meitä muitakin jaksamaan. Nuorisopsykiatrian puolelta on myös pyydetty nyt apua.

   Yleensä kaksi pussia hiivaa riittää tekemään sämpylistä kuohkeita, mutta nää meni nyt ihan pieleen. Hyvältä ne maistuu, mutta ennemmin ne on rieskasia kuin sämpylöitä...

   Poista
 5. Tuo nimenomainen Lidlin suklaa pitäisi kieltää lailla, se on ihan liian järjettömän hyvää. 200 grammaa katoaa niin, ettei huomaakaan.

  Toivottavasti tuo erityislapsi-status helpottaa avun saamista koulussa. On se vaan niin ihanaa, kun nuo lapset antavat palaa tutussa ja turvallisessa ympäristössä eli kotona...toisinaan raivostuttavaa.

  Tsemppiä kuopuksen kanssa, tuota psykosomaattista tarjotaan niin helposti, eikä kaikki todellakaan ole kiinni korvien välistä. Vaatii vanhemmilta paljon voimaa taistella tutkimusten puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on salakavalaa tavaraa tuo suklaa. En voi olla samassa huoneessa sen kans.
   Kuopuksen kanssa tarttee tsemppiä nyt ihan sikapaljon, että kiitos!

   Poista
 6. Olen vankkumaton il-pumpun kannattaja. Tietty vaikuttaa vähän, millaiset tilat on. Sähkön kulutus on 1/4 suorasähkökulutuksesta eli kyllä se on iso säästö. Äkkiä laite maksaa itsensä takaisin. Meillä ei nykyään ole sähköpatterit ollenkaan päällä paitsi kovalla pakkasella makuuhuoneissa hetkittäin.

  Mitäs sämpylöiden ulkonäöstä, jos ne vaan on hyviä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä hyvät puolensa, ainakin jos asentaja osaa hommansa ja viitsii ne tehdä. Meillä isäntä on aikonut liki parin tonnin pumppua, ja sillä kyllä kestää maksaa itseään takaisin. Tulis sitten ees hellettä kesällä, että sais nauttia siitä viilennysominaisuudestakin...

   Poista
 7. Kyllä kuulostaa taas melko stressaavalta. Tuo erityisoppilasstatus on kyllä aina lapsen onni. Hän saa sellaista apua jota tarvitsee ja koulunkäynti alkaa sujua. Toivottavasti verikokeissa ei ole mitään suuria hankaluuksia tiedossa ja toivon, että saat taas itsekin voimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin on hyvä, että tutkitaan. Jos ei mitään löydy niin voi keskittyä siihen korvienvälin hoitoon. Niin äidin kuin tyttärenkin.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

как мило!

Syksyä, kunnianloukkauksia ja lottovoittoja

Kantokyky koetteella