Pelkoja ja ihmetyksiä

Joskus olen iloinnut maan valkenemisestakin, mutta nyt ei tunnu miltään. Ehkä osasyy on se, kun tiedän että se tulee siitä sulamaan viimeistään viikonloppuna, kun on luvassa rankkoja vesisateita sunnuntaina. Vähän aattelin, että nyt pitää äkkiä ruveta tekeen joulukortteja, kun vielä saa fiilistellä lumen keskellä, mutta mua ei yhtään huvita. Yhen paketin oon kyllä jo käärinyt.
No onhan se valkeaa, mutta vähän ankean näköistä. Keli oli aamulla sellainen, että oli hyvä, kun on jo ne talvirenkaat alla! Kesärenkailla olis saanu suditella ja pelätä, ja talvirenkaillakin liikenneympyrässä lähti auto sivuittain. Lisää lunta tulee koko ajan, ennusteessa luvattu aamuyölle asti jatkuvaa lumisadetta. Pelottaa että tuo laho ja sieniä kasvava vaahtera rojahtaa lumen painosta mun auton päälle, mutta ei oikein muutakaan paikkaa sille autolle ole. No periaatteessa vois ajaa keskemmällekin pihaa nyt kun maa on jäässä ja lumen peitossa. Täytyy kattoa mitä voi tehä. Taloa ei kyllä voi siirtää vaahteran alta...

Tietyllä tapaa oli kyllä jännää eilen valmistautua lumimyräkkään, nostella tuoleja sisään ja purkaa kesäjuttuja suojaan kovasti puhaltelevassa tuulessa. Nyt vasta tuli kaadettua vesitynnyritkin, yksi oli nähtävästi mennyt rikki kun olikin tyhjä. Onhan sitä pakkasta ollut, ehkä se oli jäätynyt sitten rikki, vaikkei kovin paksua jääkerrosta ollutkaan tullut. Paksumpiakin noissa tynnyreissä on ollut.

Meillä nyt ei kukaan oikein jaksa haravoida, mutta mihin tän hevoskastanjan lehtien kans tulevaisuudessa joutuu, kun jokainen "lehti" on itse asiassa 5-7 lehteä kepin nokassa? :D Ja liian lähellähän se taloa on, en tajua miks sen tohon istutin. Siksi kun pelkäsin, että se unohtuu sivummalle nokkosten ja muiden rikkaruohojen sekaan eikä siitä tuu pidettyä huolta... enää ei oo siitä vaaraa.

Luen tällä hetkellä kirjaa "Usko, toivo ja raskaus" (vanhoilislestadiolaista perhe-elämää) ja ymmärrän hyvin, miksi ko. lahkossakin pidetään tervettä järkeä sielunvihollisen juonena ja sen käyttöä pahana, kuten muissakin vastaavissa. Esimerkiksi ehkäisy on murhaan verrattava synti - paitsi joissakin tapauksissa. Jos nainen ehkäisee edes varmojen päivien laskemisella, se saa kärsiä helvetissä jatkuvaa lasten synnyttämistä. Siitä ei kuitenkaan ole tietoa, mitä mies saa kärsiä. Saa siittää niitä syntymättömiä lapsia? Ei kuulosta kauhealta rangaistukselta. Jumala on varannut joka naiselle ne lapset jo etukäteen, mitkä sen pitää synnyttää, odottelevat taivaassa. Sitten kuitenkin livahtavat sinne helvettiin kiusaamaan sitä naista, jos se ei niitä kaikkia synnytä. Kuulemma ei millään lailla saa puuttua siihen Jumalan luomistyöhön, vaan pitää tyytyä sen tahtoon - paitsi siinä tapauksessa ei tarvi tyytyä, jos ei saakaan lapsia luonnollisella tavalla. Siinä kohtaa saakin puuttua luomistyöhön, kun hedelmöityshoidot on sallittuja. Ei minkäänlaista logiikkaa, mutta ei saa kyseenalaistaa koska hirveintä mitä voi tapahtua, on uskon menettäminen koska sitten joutuu helvettiin ihan varmasti. Lapset pelkää tulijärveä ja itkien pyytävät syntejään anteeksi joka ilta. No ei kaikki. Varmaan se on turvapaikkakin - tosin näennäinen - kun voi ajatella olevansa valittu, mutta mikä hirveä määrä aivan turhaa pelkoa!

Onneksi en syntynyt uskovaiseen kotiin. Pelkoja ja ahdistuksia on ollut ihan muutenkin tarpeeksi. Nyt menee vähän paremmin - ei itketä koko ajan - mutta ei tahdo jaksaa vieläkään mitään. Esim. harjata tukkaa. Eilinen letti on nytkin vielä päässä. Ruokahalu on palannut :) kaikenlaisia mielitekoja tullut, esim. juustokakun teko, mutta sitten oon aina muistanut, että ei olekaan rahaa. Autoveron maksaminen ja tyttären koulukirjojen tilaaminen keikautti budjetin niin, että jos en olis saanu vähän käteistä taannoisista ylimääräisistä navettahommista, olis pitäny kajota säästöihin. Nyt nipin napin selvisin, mutta ei puhettakaan salaattitarvikkeiden ostosta tai muusta ylellisyydestä. Eilen laskin, että on varaa ostaa linnuille rasvatanko, pari pakettia talipalloja oon ostanu kun alle eurolla sai, ja niillä ne on nyt saanu selvitä. Täytynee kohtapuoliin viritellä lintulauta. Tänään tuli lapsilisä, voi ostaa linnuillekin ruokaa. Kyllähän se syksy kohta taas palaa ja ne saa luonnostakin ruokaa.


Kommentit

 1. Minä en pysty edes lukemaan noita laestadiusten kirjoja. Jotenkin ahdistavaa sellainen tusinan lapsen perhe, kun itse on tahattomasti lapseton.

  Huomenna pitää ostaa linnuille jotain ruokaa, nyt oli vain vanhoja pähkinän muruja, ne laitoin kaurahiutaleiden kanssa ja menestys oli taattu. Mustarastaita tuli heti.

  Apua, joulukortit, ei kiinnosta yhtään, voi jäädä vallan laittamatta. Noille kylän vanhuksille leivotaan kyllä taas jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukortit... onhan niitä kiva saada, mutta aika monesta näkyy, että ne on vaan välttämättömiä pakkoja. Kerran jopa tuli sellanen kortti, missä oli tarroilla sekä osoite että toivotukset ja lähettäjän perheenjäsenten nimet. Todellista massatuotantoa ilman minkäänlaista ajatusta vastaanottajalle. Mieluummin sitten karsii ne ei-kiinnostavat ihmiset siitä joulukorttilistaltaan kuin lähettää semmoisia kortteja.

   Lestat on kateellisia lapsettomille ja sellasille, jotka ei oo saanu ku lapsen tai pari. Kyllä on nykypäivänä älytöntä tehtailla lapsia ja sitten rukoilla että tulis keskenmeno...

   Poista
 2. Joulutavaroita on jo kaupoissa esillä, vaikka välissä on vielä hulluweeni ja isänpäivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mie kans ihan hämmästyin, kun oli joulukalenterit ja muut krääsät jo kaupassa tyrkyllä. No, eihän jouluun oo enää ku kaks kuukautta.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

как мило!

Syksyä, kunnianloukkauksia ja lottovoittoja

Totuus valkenee