Omatunto soimaa

Ämpäripottu
Nihkeän alun jälkeen on perunatkin alkanu kasvaa ämpärissä. Piti jo viime kesänä kokeilla tehdä rikkinäisessä ämpärissä potunkasvatusta, mutta en saanu aikaseksi ja nyt oli sopivasti itäneitä pottuja jääkaapissa.

Muutenkin oon nähtävästi kastellut vähän turhan niukasti, kun kaikki alkoi kasvaa vasta sateiden saavuttua...

Tänään oli kuopuksen hoitoneuvottelu - hoitosuhde päätetään syksyllä ellei sitten jotain dramaattista tapahdu. Uudesta koulusta kun ei niin vain lähdetä toiseen kaupunkiin psykologikäynnillekään, mutta muutenkin on olo ollu jo parempi. Oli hirmuinen lössi ihmisiä, kuraattorit ja fysioterapeutit ja kaikki. Mulle tuli sellanen olo, että tytöllä (meillä) on (ainakin ollut) hyvä tukiverkosto.

Tällasia orvokeita padassa on tänä vuonna. Kaikenlaisia erilaisia, ja jokunen hitlerinviiksinenkin. Ja mistä lie lentänyt yksi tällanen kauniin värinen orvokki tänne talon sokkelin viereenkin:
Ehkä siitä, kun portaan pielessä olevasta amppelista oon nyppiny kuihtuneet kukat ja nakannu tuonne. Nythän meille ei oo ees ostettu yhtään orvokkia. Kukkapenkkiin jätin pari puolivilliä "rikkaruoho"-orvokkia kasvamaan, ja nehän sitten onkin kasvaneet ihan jättimäisiksi pehkoiksi.

Puusouvissa kovia kokeneessa kuivakkopenkissä on sentään vähän elämää, ainakin mansikoita on kypsymässä. Ja oranssikeltano aloittelee kukintaa. Luulin, että siitä kuoli kaikki kukat puukasan alla.

Lehtovirmajuuri on asettunut kellarin ovelle. Isoksi ja komeaksi kasvanut. Se on sellanen kukka, minkä nimeä en tahdo koskaan muistaa, nytkin piti etsiä Luontoportista rohto-hakusanan avulla. Sen sisarlaji kun on rohtovirmajuuri, josta saa valeriaanaa. Kissat kuulemma tykkää siitä.

Vetelyys jatkuu. Menin kaupunkireissun jälkeen pitkäkseni "hetkeksi", että sitten jaksan ruveta siihen mitä aioin - nukuin taas yli kaksi tuntia. Enkä jaksanut sen paremmin mitään sen jälkeen. Hitto. Onneks ei kukaan pakota.

Kommentit

 1. Silloin levätään kun väsyttää, se on tätä eläkeläisen iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Asialliset asiat hoidetaan ja muuten ollaan kuin ellunkanat :)

   Poista
 2. Kauniita kukkasia ja nuo mansikat, namm!
  Minua vetää nykysellään kirjat puoleensa, että tahtoo kaikki muu unohtua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ilahduttavaa, jos on niin kiinnostavia kirjoja!

   Poista
 3. Mansikoita - ihanaa! Voi, miten muistankaan kun lapsena kerättiin mansikoita heinään ja siitä sitten napsittiin niitä suuhun yksi kerrallaan. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun lapsuudenmaisemissa ei kasvanu mansikoita, eikä ees vadelmia. Koirat ei oo näitä nyt vielä huomanneet, muuten olisivat varmaan jo syöneet...

   Poista
 4. Kaikenlaista ihanaa siellä kasvaa!
  Sattuipa hauskasti. Minäkin olen tänä vuonna laittanut ensimmäistä kertaa pottuja sankoon, tai no, iso kukkapurkki se on. Siinä oli sopivasti multaa vielä viime vuodelta ja kaapissa oli ituja kasvattavia perunoita. Tänään ajattelin ne sieltä käydä hakemassa kalan lisukkeeksi. Uusiaperunoita. :-)
  Äitiä hieman nauratti tuon mun perunamaa. Minähän olen kotoisin perunatilalta ja meillä perunaa viljeltiin siinä määrin, että syksyllä tuli aina sellainen iso kone niitä nostamaan. Ei tavallinen perunapoimuri, kyllä silläkin pienempiä peltoja nostettiin, mutta tuo oli joku valtavan kokoinen vehje, jolla oli mm. oma kuljettaja. Sitä eivät maanviljelijät "saaneet" itse edes kujettaa.
  Äiti siinä sitten naureskeli, että nostetaanko meillä perunat käsin vai koneella. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti on hyviä pottuja! Mie en yhtään tiiä mitä noista tulee, kun ovat jotain kaupan perunoita, ovatko aikaisia vai myöhäisiä...

   Poista
  2. Oli hyviä! Mutta sitä tiesin odottaakin. Oikeastaan ostan niitä aina, jos tiedän, että syömme potut ihan pottuina. Joku täkäläinen lajike, joka pysyy tosi pienenä ja niissä on hyvin ohut kuori. Ne voi syödä aina kuorineen. Silloin kun laiskottaa, enkä jaksa tehdä isoa työtä ruuan eteen, ostan noita perunoita, siihen lisukkeeksi yrttirahkaa ja kylmäsavulohta. Ja kyllä maistuu!
   Mutta eilinen sato oli niin pieni, ettei minusta nyt tainnut tulla perunafarmaria. Söimme koko sadon kerralla. :-D

   Poista
 5. Mun orvokit (meinasin kirjoittaa oliivit) vaatii leikkaamista, ne rehottaa jo rumina, varsinkin, kun pupuvahti ei kauheesti niitä hoitanut ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sittenhän ne kukkii taas kauniisti hetken päästä :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

как мило!

Elämäni risukasassa

Kukkia ja perhosia