Esseitä ja raksuja

Varistelua piisaa, tyttäret on menossa koko ajan. Esikoinen oli poikakaverillaan, käväs vaan kotona ja lähti kissa- ja koiravahtiin ja otti kuopuksen mukaan. Parin yön päästä hain ne kotiin, ja melkein saman tien vein kuopuksen Turun-bussille ja hetkeä myöhemmin esikoisen poikakaverinsa kyytiin. Torstain-perjantain nurkilla tulevat kotiin ja perjantaina lähtevät taas, tällä kertaa Keski-Suomeen.

Heräsin yöllä ennen kahta, eikä uni tullu millään. Kokeilin piikkimattoa, mutta se on jotenkin menettänyt tehonsa. Mun selkänahka on vissiin parkkiintunut. Kokeilin ajatella "nousen kohta ylös, ihan kohta nousen, pakko nousta" muttei sekään saanu unettamaan. Nousin sitten ylös, kirjoitin kirjeen ja kattelin aamuyön menoa. Kolme ylileveää lastia kuljettanutta rekkaa meni ohi, jänis pomppi menemään ja kettukin. Ja joku liikuksi aluskasvillisuudessa, naapurin Pera ilmaantui sitä vaanimaan auton alta:
Luikahti sitten takaisin auton alle piileksimään, kun ei saanut saalista. Nyt on tosiaan nimikin löytynyt tuolle kissalle, joka niin usein meidän riistakameran saa yöllä napsimaan kuvia.

Yksi nukutuskonsti jäi käyttämättä, nimittäin kirja - se oli alakerrassa ja muutenkin mies häiriintyy lukuvalosta. On sellanen kirja, mitä lukiessa kyllä uni tulee aika helposti:
Takakannessa lukee "Gould kirjoittaa tasaisen tyylikkäästi ja selkeästi, vaivattomasti ja ymmärrettävästi, ja hän on verraton vaikeiden asioiden selittäjä..." ja mie ajattelin, että no ehkä mieki sitten käsitän jotain, jos kerran on ymmärrettävää. Mutta voi hiisi mikä tyyli tuolla kirjailijalla (tahi esseistillä?) on! Olin ihan ällistyny jo esipuheessa. "Uskon, että olen yhdistänyt oikealla tavalla uusien ja haastavien ajatusten synnyttämän ilon palavaan uskollisuuteen "muinaisen ja universaalin oppineiden seuran" (lainatakseni Harvardin rehtorin joka vuosi käyttämää ihastuttavan arkaaista ilmausta hänen myöntäessään uudet tohtorin arvot) kunniakkaita perinteitä kohtaan (joita ei ole aina noudatettu, mistä tarve vallankumouksellisuuteen). Silti esseet palaavat aina niitä yhdistävään evoluution teemaan, joka on jännittävin ja merkittävin luontoa koskeva totuus, minkä tiede on koskaan keksinyt - ja varmasti, kuten Freud huomautti rinnastaessaan merkittävimmät älylliset keksinnöt vaikeimpiin ja syvällisimpiin loukkauksiin ihmisen ylimielisyyttä kohtaan, hämmentävin älyllinen muutos, minkä tiede on pakottanut meidät hyväksymään." Niin koristeltua ja monipolvista, että pitää todella ajatuksella lukea ja siltikin palata välillä taaksepäin katsomaan, mistä nyt olikaan kyse. Sitä kun lukee miettimättä, mitä siinä oikeasti sanotaan, nukahtaa äkkiä. Vähän niinku kuuntelis tylsää luentoa, kun lukee sellaista.

Ukkonen jyristi vähän aamulla, herätti mut ja mie olin nyrpeä, kun pari tuntia olin vaan saanu nukuttua yön valvomisten päälle ja ukkosen piti tullakin vasta tuntia myöhemmin ennusteen mukaan. Mutta tulipahan vettä! Miten mie olin kuvitellu, että sen yhen sadejakson jälkeen tulee taas kuivaa monta päivää, ku olin huolissani sadevesitynnyreiden täyttöasteesta. Ei oo enää huolta. Se yks lienee puhki, sitä on turha täyttää. Nyt kaipailisin pyykinkuivatusilmoja.

 Tämä koira nostaa usein takajalat tolleen ilmaan ja istuu ihan pepullaan vaan, kun se nautiskelee lämmöstä tai rapsutuksista.
Näihin oon ihastunu. Menis helposti koko pussi kerralla, jos en vähän toppuuttelis ittiäni. Tulee muuten maha kipeeksi.

Kommentit

 1. Täällä on satanut iltapäivän oikein saavista kaataen. Aamupäivällä olin vienyt lakanoita ulos kuivamaan ja kotiin fysioterapeutilta ajaessa arvelin, että likomärkiä ovat. Vaan ihme ja kumma, mies oli muistanut ne hakea sisään :)

  Mukavaa kun teidän tytöillä on menoa ja meininkiä.

  VastaaPoista
 2. Ei se sun mies sitten hajamielinen olekaan <3
  Se on hyvä kun on menoa, niin eivät ehdi tylsistyä kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hän on yleensä hajamielinen, mutta ehkä pari kertaa nalkutus lakanoiden kastumisesta on tehonnut :D

   Poista
  2. Tänne on luvattu täksi (keskiviikon) illaksi oikein kunnon ukkosrintamaa, mitä sanot ukkos-asiantuntija, tuleeko se?

   Poista
  3. No jos myrskyvaroitus.comia on uskominen, niin en kovin paljoa löisi vetoa ukkosen puolesta :)

   Poista
 3. Mä ensin luulin, että on kyse koirien raksuista (edellinen kuva hämäs) mutta nää onkin ihan ihmisille ;-) Nuohan jo melkein peräti terveellisiä - hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aattelin kans, että ne joiden koiranruokaa sanotaan raksuiksi, ei ehkä haluu syödä noita :) meillä koiran kuivaruokaa sanotaan nappuloiksi, niin voin syödä...

   Poista
 4. Sellaista se nuorilla tuppaa olemaan, mennään eikä meinata. Ja hyvä niin :)
  Tuo unettomuus/huonounisuus on kyllä kurjaa. Samaa vikaa on lähipiirissä.. Tällaisesta uppotukista (jos ei särje) se tuntuu niin käsittämättömältä. Voi kun joku unetuskonsti löytyis!
  Mainio peppuasento koiralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On oikeasti onni, että niillä on joku, jonka kans mennä! Ei tarvi olla niinku äitinsä, joka nyhjäs kotona. Eiku en, tuon ikäisenä olin jo a) avoliitossa ja töissä Helsingissä ja b) valmistunut ekaan ammattiin ja harjoittelemassa seuraavan ammatin papereita varten.

   Onneksi mun uniongelmat on nyt paljon vähempänä ku vielä joskus, kun heräsin joka hiton aamuyö.

   Poista
 5. Tuo yöllinen heräily on kyllä tosi ärsyttävää. Tai kyllähän sitä hereillä kupsehtisi vaikka miten kauan, se on oikeastaan aika ihanaakin, mutta sitten se olotila seuraavana päivänä on ihan tööt tai menee rytmi ihan sekaisin.
  Minäkin heräsin viime yönä tavallista pari tuntia aikaisemmin, mutta siihen oli syynä se, että nukahdin eilen illalla kuuden pintaan ja nukuin putkeen tähän aamuun saakka. Mies sanoi, että yöllä oli ollut täysikuu. Kertoi vähän valvokselleensa. Minua ei nyt tänä yönä minkäänlaiset kuut häirinneet.

  Mun mielestä on niin kiva, kun kirjoitat aina niin positiiviseen sävyyn tyttäriesi poikakavereista. Saa aina sellaisen kuvan, että he ovat aidosti tervetulleita teille ja annatte heille paikan perheessänne. Se on iso asia heille, mutta niin myös tytöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että yöllä on joskus ihan kivaakin olla hereillä. Talvella polttaa kynttilää ja kesällä katella valoisaa yötä.

   Olihan meillä ensin vähän epäluuloja kuopuksen poikakaverin suhteen, kun silloin kun tutustuivat, poika oli erotettu koulusta väliaikaisesti, poltti tupakkaa ja asui lastenkodissa. Tässä parin lastenhuoltolaitoksen naapurissa eläessä on tullut havainneeksi, että moni huostaanotettu on ehtinyt jo jollain lailla mennä rikki, toiset oireilee pahemmin kuin toiset. Mutta tämä poika osoittautui kyllä ihan kiltiksi, ja solahti perheeseen helposti. Asperger tosin välillä aiheuttaa hiukan outoa käytöstä, mutta normaalisti on ihan mukavaa.

   Voishan se tosiaan olla toisinkin... meillä kotona isä oli aina epäluuloinen ja jopa vihamielinen vävykokelaita kohtaan.

   Poista
  2. Alun epäluulot tai varovaisuus olivat varmasti ihan oikeutettuja. Tämä poika taitaa kuulua vähemmistöön lastenkodin kasvateista.
   Sen kuvan olen itsekin saanut, että suurimmalla osalla on jo niin paljon surkeutta takana, että siinä on ehtinyt mennä tosi paljon rikki. Jotkuthan onnistuvat sitten aikuisiällä työstämään niitä traumoja ja saamaan sillä tavoin elämänsä uusille raiteille.
   Mutta noin nuorena se on vaikeaa. Luulisin, että se auttaa poikaa myös paljon, että hänellä on teillä se paikka, mitä oma perheensä ei ehkä ole kyennyt tarjoamaan. Lapsiahan nuo, varsinkin pojat, vielä tuon ikäisenä ovat ja tarvitsevat turvallista aikuista elämäänsä. Jo sen aikuisen läsnäolo tekee paljon. Tuskin poikakaan ylpeä on lastenkotitaustastaan ja koulusta erottamisesta, mutta ehkä niillekin Asperger on ollut syynä.

   Itse en tunne ko. sairaudenkuvaa yhtään etten näin äkkiseltään osaa ajatella, minkälaista se käytös voi olla. Täytyypä googletella ja oppia tämän päivän uusi asia. :-)

   Poista
  3. Tällä pojalla oli ehkä "onni" kun sen kotiolot ei välttämättä ollu huonot, mutta sen äiti vain ei jaksanu haasteellisen pojan kans, ja sillä ehkä oli jotain ongelmia koulussakin. Olen ymmärtänyt, että poika itse oli myös halukas muuttamaan pois äitinsä luota silloin vuosia sitten. Aspin lisäksi sillä on pari muutakin diagnoosia sotkemassa :)

   Poista
 6. Mulla tuli "naapurin Perasta" ihan toiset mielleyhtymät kuin mikä Pera oikeasti oli :D. Pera kuulostaa ihan autonkorjaajamieheltä joka ryömi auton alta vaanimaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. XD
   Mulla oli vähän samanlainen naapurin Pera mielessä. En kyllä ihan autonkorjaajaksi osannut ajatella. Mutta sulla onkin tunnetusti vikkelä mielikuvitus.

   Poista
  2. :DD siksi sitä onkin niin kiva kutsua naapurin Peraksi, tai mie sanon välillä Pertiksikin :D
   "Naapurin Pertti piileksi auton alla."

   Poista
  3. Hih, täällä lähistöllä on samanmoinen, mutta Arska :-D

   Poista
 7. Enpä jaksais lukea tuota kirjaa :)
  Täällä ei ukkostanu, vaikka pilivet oliki sen näköset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieki loikin sivuja eteenpäin, on se niin puuduttavaa...
   Tääläki on tänään muhkeita piliviä ja hiostava ilima, mutta ei pitäs ees sattaa ennenku illalla. Toivottavasti ei, ku on pyykit ulukona.

   Poista
 8. Jopa oli esipuhe.. jäis kyllä kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieki meinasin jättää, mutta aattelin, että jos siitä sais jotain edes irti paikkapaikoin... vähän nihkeetä kyllä on. Kirjoittaja taitaa rakastaa omaa "nokkeluuttaan" liikaa :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

как мило!

Elämäni risukasassa

Jipii!