Aamun apilapelto ja mahoton mahonia

Aamun apilapelto. Kyllä taas elämä maittaa eilisen mahakivun jälkeen! Mietin jo, että kannattaako mun käydä siellä töissä, jos joka kerta saan sellasen olon... hyi olkoon. Selkä oli kipee ja maha oli kipee ja mikään ei auttanu, syödä tai juoda ei oikeen voinu ku tuli heti kauhea kipu ja paha olo, ja kuitenkin oli nälkä ja jano. Onneksi loppui yöllä.

Tänään on hurjasti varoituksia sääkartalla; sade-, ukkos-, helle- ja metsäpalo. Iltapäivällä kahden jälkeen pitäs sataa ja ukkostaa, mutta katotaan nyt. Vierestä on ennenki menny. Ja kun havaintopiste on tuolla Salpausselän toisella puolella, niin siellä on usein eri kelit kuin meillä, mäen tällä puolen. Ennuste saattaa hyvinkin toteutua 15-20 km:n päässä.

Elokuu. Nyt voi tankata autonkin, kun pitäs olla rahaa tilillä. Ja ostaa melatoniinia. Onneksi miehellä oli rahaa, että sai ostettua kuopukselle junaliput Seinäjoelle - se on päässyt vapaaehtoiseksi Solar Sound Festivaliin, narikanhoitajaksi. Palkaksi saa toisen päivän lipun. Tahtoi olla junat melko täynnä jo alkuviikosta, nimittäin. Lauantaina mies menee esikoisen seuraksi Weekend Festivalin "afterpartyyn" (joka on ennen WKNDiä!) kun siellä esiintyy tytön suuri idoli Inna. Mie jään taas kotimieheksinaiseksi, ihan mielelläni. Onneksi mulla ei ole paloa tuollaisiin tapahtumiin, kun ei niihin olis varaakaan. Jos olis paljon rahaa niin keksisin sille muuta käyttöä kyllä. Vaihtaisin romisevan ja kolisevan autoni parempaan ihan ensimmäisten asioiden joukossa. Remontoisin talon ja saunan ja varaston. Ostaisin esikoiselle kaupungista kämpän. Teettäisin pienen kanalan.

Naapurissa on kesäkanoja, en tiedä oonko siitä jo kertonu... joukossa oli ainakin yksi kukko, joka oli aiemmin vielä niin nuori, ettei se kiekunut. Sittemmin on alkanut huutaa ja käydä vuoropuhelua kauempana olevan kukon kanssa... nyt kun viikonloppuna olin aamuviiden jälkeen lenkillä, näin kun talon emäntä paineli päättäväisen näköisenä alusvaatteisillaan kohti kiljuvakukkoista kanalaansa :) tänäaamuna oli hiljaista, liekö kukko suljettu sisälle siihen asti kun talonväki on herännyt... mie en kyllä ottais kukkoa kanalaumaani.

Mahonia on tehny mahottomasti marjoja, on tainnu tykätä kuumasta kesästä kun en oo nyt ees lannottanu sitä ja pari talvee sitten se paleltu melkein kokonaan. Sanovat, että marjat on syötäviä, mutta happamia, ja kivet voi olla lievästi myrkyllisiä. En oo koskaan maistanu.

Kommentit

 1. Kukkoasiassa oon samaa mieltä sun kans. Kanoja voisin ottaa, jos ois paikka, mutten huolis kukkoa. Mökilläkin on alkanu kuulumaan tauoton kukon kiekuminen..miten se jaksaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja aamuhämärästä lähtien! Viiriäiset olis kans kivoja.

   Poista
 2. Me asuttiin aiemmin Augsbrugin kupeessa ihan pienessä aivan hurmaavassa pienessä maalaiskylässä, missä elämä oli vielä mallillaan. Noh, ainakin romanttisin lasein katseltuna. Siellä kukot riekkuivat aamuisin ja mun mielestä se oli ihanaa. Siitä lähtien olen haaveillut omasta kukosta. Ja tietysti niistä kanoista. Mutta eihän meillä täällä ole paikkaa moiselle. Onneksi aina voi haaveilla.
  Enkä minä totta puhuen kyllä tiedä, haluaisinko sitä kukkoa ihan omalle pihalle kiljumaan.
  Henkeäni pidättelin tuota lukiessani, että mitä se naapurin eukko sille kukolle menee tekemään. :-D Siis ihan oikeasti mulla oli kauhukuva, että näit kun emäntä väänsi kukolta kaulat nurin.

  Viime yönä valvoskelin unta odotellen ja yhtäkkiä alkasi kuulumaan ankkojen tai sorsien kaakatus, kun parvekkeen ovi oli selällään auki. Varmaan Mainin rannalla kaakattivat. Oli ensimmäinen kerta, kun heidät kuulin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en jääny kattoon mitä se teki kukolle, mutta kyllä ne tallella on vielä kaikki :)
   Helsingissä asuessani hämmästyin, kun kuulin kukon äänen keskellä lähiötä. Oli joku lasten kotieläinpuisto siellä.

   Poista
 3. Täällä minäkin odottelen sitä sade- ja ukkoskuuroa, kädet hiessä :( Eilen ei tullut pisaraakaan.

  Tässä kylällä on myös yhdessä talossa kesäkanoja ja kukko. Naapurit on jo hermostuneet kun kukko aloittaa useina aaamuina neljältä ja tänäänkin kun menin kuuden jälkeen siitä ohi järvelle, siellä se metelöi. Onneksi ei kuulu ihan meille asti, meillä on makuuhuoneen ikkuna koko kesän auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en kyllä pidätä hengitystäni sadetta odotellessa... siellä täällä pieniä kuuroja ja lähin ukkonen kymmenien kilsojen päässä.

   Naapurisopu on taatusti koetteilla, jos kukkoa pidetään. Luulenpa, että ihmiset, joille se kanalanpito ei oo tuttua, ei ymmärrä että se on niin hirveän meluisa ja tosiaan ihan liian aikaisin nykyihmisen menoon alkaa se huuto.

   Poista
 4. Mä en ees tienny moisesta kasvista!

  Meillä oli kuopuksen eskarimatkalla tuttu Kalervo-kukko jota aina tervehdittiin. Se oli toki sisällä kanalassa siihen aikaan, mutta kun kuuli meidän äänet, se rupes jutteleen. En mäkään sellasta pihalle tai lähitaloihin haluais!

  Kalervo tais joutua sittemmin pataan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahonia oli tuossa pihalla kun tänne muutettiin, en miekään sitä tuntenu aiemmin :)

   Luulen, että naapurinkin kukot saattaa joku haluta pataan panna, mutta taitavat olla vuokralla...

   Poista
 5. Me pohdittiin AM:n kanssa voiko olla ihan tästä helteestä johtuvaa: mulla on pitkästä aikaa, siis monen monen kuukauden tauon jälkeen tällä viikolla polttanut ja korventanut, ei mitään ihan tavallista närästystä. Mulla on vuosia sitten (silloin 6 vuotta sitten ehdittiin tutkia ennen kuin mun "lamppu sammui") todetti ärtyvän suolen oireyhtymä jonka saan suht hyvin pysymään kurissa, mutta nyt se siis hermostui taas.

  AM:llä puolestaan on ollut muutaman päivän vatsa sekaisin ja kipeänä. On mietitty, mitä olisi syöty: ihan sitä samaa tavallista kuin tähänkin asti, mistä ei ole tullut mitään oireita kummallekaan. Voisiko tämä helle, josta kumpikin kärsii, aiheuttaa tuollaisia oireita?
  Mulla onneksi ihan tavan maito helpottaa oireita, mutta AM:lla ei mikään muu kuin vessassa istuminen. Kai se kohta rupeaa kuljettamaa läppäriä mukanaan...wc-kirjasto on jo luettu moneen kertaan.... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän helle aiheuttaa mitä vaan. Koirillekin mahavaivoja kuulemma.

   Poista
 6. Ai säkin haluaisit kanalan, mäkin oon siitä haaveillut jo vuosia. Mutta tosiaan ilman sitä kukkoa. Täällähän olisi tilaakin mutta kohta kun se oikea arki taas alkaa, voi olla liian työlästä. Mä siis vaan haaveilen.
  Pari päivää on mullakin ollut inha olo ja maha kummallinen, tiedä häntä mikä pöpö. Mutta inhottavaa on.
  Mahonia on uus tuttu, onkohan se aronialle sukua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoinpa uteliaisuuttani mahonian sukulaiskasveja, ja niitä on muun muassa: happomarjat, mesikultiot, sinisiemenet, sontikat, varjohiipat, näkit, leijonanlyhdyt, nandinat, jalkalehdet ja sinikatveet...??? Ihan ihme kasveja, ehkä happomarjoja lukuunottamatta...

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

как мило!

Syksyä, kunnianloukkauksia ja lottovoittoja

Kantokyky koetteella