Sinne missä ei aurinko paista mutta jyrisee senkin eestä

Nii. Sinne saisivat työntää varoituksensa. Ukkosvaroitus ja rankkasadevaroitus oli eiliselle - aurinko porotti koko päivän eikä pisaraakaan vettä tullut. Ulkona mansikoita peratessani olin kuulevinani hyvin kaukaista jyrinää pari kertaa. Sadevesitynnyrit kolisee tyhjyyttään edelleen. Sääkartassa on tällekin päivälle salama ja kuuroja.


Maalailin vähän kiviä. Aattelin ihan vaan yksivärisiä, mutta saa nähdä mitä niistä muotoutuu. Kävin eilen useammassakin kaupassa etsimässä lisää värejä, mutta ei ollu. Oli sensijaan mukava kaupunkireissu kuopuksen kanssa kahdestaan. Istuttiin penkillä  kauppakeskuksessa ja syötiin mukista Hesen jäätelöä, juteltiin ja naurettiin. 

Kiviä maalatessa huomasin, että siinä lähistöllä pyörii ampiaisia. Ei niitä tavan ampiaisia, vaan tuollaisia mustempia, ohutjuovaisia. En jaksanut selvittää lajia, olisko joku Dolichovespula ollu. Tein sit huvikseni kokeen; laitoin pahvinsuikaleelle banaania, hunajaa ja paistettua kanaa, ja katsoin mikä kiinnostaa eniten. 

Banaani oli se, mihin ekaksi ampiainen ilmestyi, itse asiassa välittömästi. Haju on varmaan vahva. 

Hunajassa käytiin lipittämässä viimeisenä. Tässä yksi leikkaa leuoillaan kanaa (yksi palanen on jo irrotettu, näkyy kuvassa) ja toinen on hunajalla, ehkä eri pesistä koska välillä tappelivat mykkyrässä pitkin pöydän pintaa pyörien. Piti oikein varmuuden vuoksi siirtyä muualle hetkeksi. 

Pöytä oli kumminkin aika pieni... ei ollu oikein hyvä ajatus tuo koe, nimittäin sittenhän siellä pihalla ei muutkaan saanu istua rauhassa. Mies varsinkin on ihan ihmeellinen ampiaismagneetti, ja se vielä suhtautuu niihin hyvin epäluuloisesti ja lähtee liikkeelle aika äkkiä, jos ampiainen alkaa pyöriä ympärillä. On varmaan saanu sen verran monta pistosta elämänsä aikana. Mie en niinkään pelkää, että muuten vaan pistäisivät, mutta jos vaikka ei huomaa että se on ampiainen, joka kutittaa käsivartta, ja pyyhkäisee niin sittenhän se kyllä saattaa pistää. Sanovat, että on sellaisiakin, jotka pistää huvikseen. Tai mistä sen tietää, jos ovat ärtyneet muualla ja tulevat sit kostoksi pisteleen viattomia sivullisia. Hermojen hallintaa se kyllä joskus vaatii, jos amppareita pyörii useempi ympärillä ja pitäs vaan olla rauhassa.

Ostin tosiaan halpoja kakkoslaadun mansikoita tytölle, kun se on monta päivää niitä halunnut ja niistä vinkannut, kun niitä joka päivä myydään tuolla kaupan eessä erä... sellasia pieneksi jääneitä, mutta kypsiä, joita ei kehdata täydellä hinnalla myydä. Että ne haisi mun nokkaan pahalle, kun se laatikko oli auton perällä! Jo aiemmin toisessa paikassa haistelin, että mikä raadonhaju täällä leijailee, ihanku jotain mätänis jossain (sisätiloissa) niin ne oli ne mansikat, joita siinä vähän matkan päässä myytiin. Jostain syystä ne ei nyt haise mun nokkaan ollenkaan hyvälle. Ehdin jo pelätä migreeniäkin, se kun joskus antaa etukäteisoireilua hajuaistin kautta, mutta ei mitään sellasta tullu. Ei niinku yhtään tehny mieli syödä niitä, vaikka perkasin. Söin silti yhden. Mansikalta maistui. 

Mistä tuli mieleen, että luin taannoin artikkelin, jonka mukaan e-pillerit vääristää "kemioita" kun nainen hakee itelleen sopivaa puolisoa. Sitten kun jättää pillerit pois kun haluaa lasta tms., niin huomaakin olevansa kimpassa ihan väärän tyypin kanssa. Onneksi mie olin pilleritön kun omani löysin. 

Tällasia herkkuomenoita löytyy mejän omppupuista:


Ei tee mieli syödä noitakaan sit, kun ovat kypsiä. Huomaa kyllä, ettei oo keväällä ruiskuteltu, eikä muutenkaan huolta pidetty. 


Kommentit

 1. Hesarissa oli iso artikkeli ampiaisista ja sanottiin, että kun ne tulee haistelemaan hengistytä, pitää vaan pidättää ja siirtyä vähän kauemmas. Aikamoista zen-mieltä se vaatis kyllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei sitä ampiaista kyllä huvita nenän/suun sisäänkään hengittää :)

   Poista
 2. Katoin ekaks, et onpa ampparilla melkonen piikki..oliki siipi :)
  Täällä on ollu harvinaisen vähän amppareita, tietenki syksyllä alakavat pörräämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa niin tossa banaanikuvassa :)
   Ei meilläkään oo niitä paljoo ollu, ja ne vähät on tänä kesänä ollu noita tummia. Voi olla pesä talon seinän sisällä...

   Poista
 3. Mielenkiintoinen ampiaiskoe :-)
  Jos enemmän haluaa niitä ruokkia, niiden ruokapöytä kannattanee sijoittaa selvästi kauemmas omista oleskelutiloista...

  Sade- ja ukkoskuurot ovat ainakin täällä hyvin täsmällisiä, alueellisia ja tarkkarajaisia. Parinkymmenen metrin sisällä saattaa olla sateen ryöpyttämää maata ja täysin veden koskematonta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, huomasin että ampiaisten liikehdintä on laaja-alaista :) ja sadetutkasta sen huomaa, miten pistemäisiä ne kuurot tahtoo olla.

   Poista
 4. Meillä oli puoli viiden aikoihin ukkonen ihan päällä, salama iski ihan tuohon lähelle, istuin terassilla ja katselin. Sitten oli pakko tulla sisäle. Nyt hyrisee jossain kauempana vielä. Vettä ei sada, muutama pisara tuli ja siinä kaikki.

  Minä olen huomannut, että maalatessani tuossa ulkoterassilla tietyt akryylivärit houkuttelevat ampiaisia. En tiedä tunteeko ne värit :) vai onko eri väreillä eri hajut.
  No nyt ukkonen tulee taas päälle. Ja alkoi sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, niitä värejä ne varmaan ensalkuun tulikin tutkiin.
   Meilläkin käväs ukkonen aikalailla päällä. Pikkusen tuli vettä, vajaan 10 km päässä tulvi tiet että joutu autot ajaan moottoria myöten vedessä... meillä ei täyttyny tynnyri kuin ehkä neljänneksen. Tai kolmanneksen.

   Poista
  2. Istuin rappusilla ja ihailin jytinää. Vettä tuli ihan vähän täälläkin. Ja tosiaan sit vieressä tulvi,ihmeellistä!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

как мило!

Syksyä, kunnianloukkauksia ja lottovoittoja

Kantokyky koetteella