Käsittämätöntä

Nyt on ollu taas paljon uutisointia katolisen kirkon (ja muidenkin lahkojen)  jutuista, lasten hyväksikäytöstä etenkin, mutta myös nunnista seksiorjina ja muusta kamalasta. Näin äitinä en kertakaikkiaan voi ymmärtää, miten sokeita, kuuroja ja vähäjärkisiä sellaiset äidit on, jotka luottavat lapsensa ko. kirkon helmaan! Mistä niitä hyväksikäytettäviä lapsia aina vain riittää, jos ei äidit ja isät ole täysiä ääliöitä ja uskonsa sokaisemia? Tähän joku ehkä tarjoais whataboutismina, että onhan niitä petoja muuallakin, mutta jos mistä tahansa muusta - vaikka koulusta tai päiväkodista - tulis tuollaisia uutisia, niin se toiminta hyvin nopeasti ajettais alas. Ei kukaan enää veisi lastaan sellaiseen paikkaan. Katolinen kirkko senkun porskuttaa ja kardinaalit keekoilee hassuissa hatuissaan ja kultaiset kepit käsissään ja on niin hurskasta, niin hurskasta.

Meidän ulkoministerikin kuuluu samaan poppooseen, mölyää kyllä kuvitteellisesta pahasta, mitä homouden hyväksyminen tekee lapsille mutta on hyvin hiljaa siitä, mitä katoliset papit tekee lapsille. On niin olevinaan pro-life mitä tulee syntymättömiin lapsiin, muttei välitä enää niistä, jotka on jo syntyneet. Uskomatonta kaksinaamaisuutta, mutta niinhän se koko jumalatouhu on. Kauniilla, mutta mitäänsanomattomilla korulauseilla rakkaudesta, armosta ja totuudesta peitetään sitä sontakasaa. Sitä sitten pitäisi muiden kunnioittaa. Kiitos ja anteeksi. Toivottavasti eri mieltä olevat ei hylkää mua tän vihanpurkauksen takia.

Olen niin helpottunut, että olen saanut omat lapseni suht vaurioitta täysi-ikäiseksi, ainakin luulen niin. Ongelmia on matkan varrella ollut, mutta ei niistä näytä jääneen ikuisia traumoja. Olen yrittänyt opettaa heitä olemaan kriittisiä tarvittaessa, että ainakaan ei helposti lankeais huijareiden pauloihin. Ettei usko heti kaikkea, mitä sanotaan. Ovat muuten palauttaneet tätä neuvoa mulle takaisinkin joskus, kun luin jotain hätkähdyttävää juttua tohkeissani niille ääneen :) muistutus on toisinaan tarpeen.

Ne on nyt lomareissulla tätilässä. Toiset menee etelän rantalomille, toiset lasketteleen ja mejän nuoret menee tädin luo ulkoiluttaan sen koiria... ja vaikka ovatkin täysi-ikäisiä, mie maksan niiden matkat ja ruokarahaakin annoin mukaan.

Osallistuin valokuvakilpailuun, oli lehessä sellanen "hienoin viherkasvini" -kisa. En odota saavani palkintoa (lahjakortti Plantageniin - tiesittekö muuten, että Plantagen on Norjassa Plantasjen? Ja Lipsil- huulirasvassa lukee Lypsyl) mutta se oli muuten vain mukavaa. Nyt olen osallistuva kansalainen.

En kattonu eilen sääennustetta, ja olin sitten aamulla pettynyt, kun olikin harmaa rämpsykeli. Toki valo on kevään valoa, mutta märkyyttä ja harmautta ja sadetta... olin niin suunnitellut, että meen pitkälle kävelyllä raikkaassa säässä, mutta en sitten mee. Hyi. Vois etsiä tähän piristykseksi jonkun kesäisen kuvan...

Viherludevauva valikoitui tällä kertaa kesäkuvaksi. "Nymfi" lienee parempi nimitys kuin "vauva", mutta onhan tuo söpö pallero.

Kommentit

 1. Katolinen kirkko on yksi maailman vanhimmista organisaatioista satoine miljoonine kannattajineen. Kirkko tulkitsee paaviensa olevan jatkuva ja päättymätön Kristuksen sijaisten ketju maan päällä alkaen pyhästä Pietarista. Papit sanovat itse, että seurakunta on heidän perheensä. Perheen jäseniä silti käytetään häpeällisesti hyväksi.

  ”Minkä te teette yhdelle näistä pienimmistä, sen te teette minulle.” on tainnut unohtua jo vuosisatojen ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totta. Vaikeahan minunkaan on sanoa, että minä en kyllä tekis sitä ja tätä, kun ei ole tullut eteen tilannetta, että pitäisi valita, lähetänkö lapseni hyväksikäytettäväksi vai kärsinkö kenties yhteisön vihan. Yhteisöissä on paljon hyvää, mutta myös pahalla on sellaisissa maaperää, missä itää.

   Vähän on tullut seurattua aiheen keskustelua, ja huomannut, että jos muistuttelee ylläolevan kaltaisista Raamatunlauseista, tulee väitettä vääristä tulkinnoista tai kontekstista irrottamisesta tai jotain päättömiä muita sitaatteja... ne on vain niitä korulauseita, ei tarkoitettukaan noudatettavaksi. Ei ainakaan niiden, jotka ovat auktoriteettiasemassa ja Kristuksen sijaisia.

   Poista
  2. Kirkko ei ole minullekaann missään muodossa tärkeä, en kuulu kirkkoon.

   Mutta kristilliseen etiikkaan olen perehtynyt ja siinä nimenomaan kehotetaan aktiiviseen hyvään:
   ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” Lause on vertauskuvallinen monen asian suhteen, mutta se on kehotus hyvään ja siihen mikä ei aiheuta toisille pahaa. Se ei kerro asiaa negatiivisen kautta, älä tee, vaan kehottaa hyvään. Siinä on meille jokaiselle miettimistä.

   Poista
  3. Sitä meinasinkin korulauseilla, että niiden viljelijät tuppaa antamaan niitä vain neuvoksi muille, eivätkä itse näe tarpeelliseksi niitä noudattaa. Ts. eivät näe malkaa omassa silmässään. Voi olla että mun näkökanta on biasoitunut, kun paljon luen kristityiksi itsensä identifioivien ihmisten kommentteja asiassa, joka heitä kovasti kuohuttaa. Tuomitsevuus, tietämättömyys ja suoranainen viha rehottaa.

   Poista
 2. Vauva on söpö.
  Ja keli ihan kaamea, ainakin täällä. Liukasta, vetistä, ääh.

  Kirkkoasiaa en edes ala, mutta olen sun kanssasi tasan samaa mieltä. Ja ulkoministerin kaksinaismoralismista.

  Kriittisyyteen on hyvä koittaa kasvataa, vaikka sitten on rasittavaa ku ne on kriittisiä meitä kasvattajia kohtaan ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon liikkunu tänään vain pihalla, ja ainakin siellä on kaameaa. Vaikka on hiekotettukin, toisin kuin lehtijuttujen perusteella kaupungeissa!

   Onko kasvatus sillon onnistunut, kun kasvatettava käyttää samaa kasvatusmetodia kasvattajaansa?

   Poista
  2. Mä väitän että on, vaikkakin tosiaan tuntuu rasittavalta ;-)

   Poista
 3. Lähinnä ihmettelen sitä, kuinka koskaan on kuviteltu siveyslupauksen olevan ns. pitävä. Olen siis ollut 'aina' sitä mieltä, että katolisillekin papeille, munkeille ja nunnille olisi sallittava läheisyys ja seksuaalinen kanssakäyminen ihan avoimesti.

  Surullisia uutisia ovat nuo lapsia koskevat, samoin kuin se rippikoululaisen lasketteluonnettomuus. Ei ole paljoa tarvinnut uutisia lukea viime päivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä siveyslupauksesta. Kai ne ajatteli, että kun tarpeeksi vaan uskoo, niin se on helppoa... syystä on kai useita teorioita, yksi on se, että ei haluttu kirkon (=pappien) omaisuuden karkaavan perinnönjaossa pois kirkolta.

   Se on kyllä ihan kamalaa se lasketteluonnettomuus! Tuon ikäiset viis veisaa määräyksistä, mutta onhan tuollainen ihan liian kova rangaistus...

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

как мило!

Elämäni risukasassa

Kukkia ja perhosia