lauantai 9. heinäkuuta 2016

Kahdeksan kuvaa pihalta

Piha on saanut ainakin vettä viime päivinä. Pitkin Suomea on ollut kovia ukkosia, salamamäärät ollu suuria, ja meillä ei mitään. Tosin en paljon nyt ole kotonakaan ollut, mutta yhden ainoan salaman näin - tai en sitäkään varsinaisesti nähnyt, mutta valonvälähdyksen - sairaalan pihalla, kun kävin autossa. Istuinkin siellä sitten jonkin aikaa, kun sadekuuro yllätti. Elämäni ensimmäisen pitkäaikaispysäköintilapunkin muuten sain autoon laitettavaksi. 
Mutta se piha. Ruoho on kovasti leikkauksen tarpeessa, ja kunhan se tuosta vähän tuulessa kuivahtaa, ajelen pois jos on tarpeeksi bensaa leikkuriin. 
 Jasmike; ihana, tuoksuva jasmike! On nyt kauneimmillaan ja piha tuoksuu mansikkaiselle. 
 Kimalaisille riittää kukkasia, tässä ollaan rohtoraunioyrtissä.
 Ukonkellot kukkii myös nyt kauneimmillaan, ja niitä on kauheasti. Vaikka oon aika rankalla kädellä niitä keväällä karsinutkin. Leviää innolla. 
 Tämä kimalainen vieraili ukonkelloissa eilen, vaikka satoi.
 Kaupasta ostetut krassintaimet aloitti kukinnan viikko sitten, omat krassit vasta verryttelee. Ja tuo samassa purkissa oleva päivänsini ei varmaan myöskään ala kukkia ikinä. Liekö liian varjoisa paikka.
 Mutta palavarakkaus kukkii! Viime kesänä ei kukkinut (toissavuonna kai istutettu) ja luulin sen jo kuolleen. Tuo on niin hieno vahva puna, näkyy kirkkaana läiskänä pihalla. Taustalla näkyy puutarha-alpi, joka myös leviää kovasti, ja punapäivänkakkara.
 Kirjopikarililja siementää.
Varjoliljan kuvasin rikkailla väreillä - testailin kameran asetuksia kun ne yhtäkkiä vahingossa löysin. Mielestäni tuo ei ole tuossa ennen kasvanut, mutta parin metrin päässä tuota kasvia on. Loikannut nurmikon yli?

Tämän kasvin kanssa mua on taas huijattu. Myytiin mustasilmäsusannana, mutta lehdet on ihan erilaiset kuin siinä susannassa, joka kukkii varaston nurkalla nurinkurisessa köynnöstukiamppelinkuvatuksessa, eikä yhtään kukkaa ole auennut. Lehdet kyllä menee tummaksi ja punertavaksi samalla lailla kummassakin - oon miettiny onko liikaa vettä vai aurinkoa. Liikaa tai liian vähän lannoitetta. 

Toissakesänähän mulle myytiin ruusupapu aitoelämänlankana samasta puutarhamyymälästä. Enhän mie oo semmonen puutarhuri, että tunnistaisin taimen lehdistä etenkään, jos en oo siihen aiemmin tututunut. Kukista nyt mieki jotain osaan päätellä. No, onpahan jotain jännitystä minunki elämässä.

8 kommenttia:

 1. Jasmike tuoksuu melkein tänne asti.

  Ukkosia ei ole täälläkään ollut, vettä on tullut. Tänään pilvistä, aurinkoa ei ole näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellasta iloista puolipilvistä on täällä ollut tänään. Sadetta (ja muka ukkostakin) vasta huomenna - ja siitä eteenpäin, eli on se ruoho pakko leikata tänään vaikkei ois ihan kuivakaan.

   Poista
 2. Mun puutarhasta ei tänä vuonna juuri kuvia oteta... kaikki on kaameassa kunnossa. Krassit ja auringonkukat tulee joskus jos tulee. Miten se jäikin kaikki laittaminen? Ai niin, se raha...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raha on mullakin ollut tänä kesänä syy olla ostelematta puutarhalta niin paljon kuin olisin halunnut. Ja ehkä se, että vaikka ruukkupuutarha onkin muka vaivaton, en jaksanu alkaa siihen rumbaan...

   Poista
 3. Sulla on kaikkea ihanaa puutarhassa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siellä, harmi kun moni iänkaiken pihalla ollut perinnekasvi on hävinnyt hoidon puutteessa. Tuo jasmike on hassu pensas, se on niin mitätön suurimman osan vuodesta, ja sitten se on viikon tuollainen upea kukkameri!

   Poista
  2. Ja kuivuu kauniin valkoiseksi, jos kuivakukaksi laittaa :)

   Poista