sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Matkalla 2.-4.9. 2016

2.9 Lähdettiin kohti pohjoista. Pikkuteitä pitkin siskon luo Keski-Suomeen, opettelua asuntoautoelämään. Ensimmäinen yöpyminen siskon pihalla, kuopus toimitettiin sentään sisälle nukkumaan, mutta vastoin lankomiehen - vanhan asuntoautoilijakonkarin - väitettä autoon tarvitsi lämmityksen yöksi. Kylmyys suorastaan hohkasi vuoteesta, joka oli kyhätty istuimien ja alaslasketun pöydän päälle. Myöhemmin kävikin ilmi, että lanko nukkuu jonkinlaisessa untuvamakuupussissa... kyllähän sellaisessa pärjää vaikka pienellä pakkasella. Onneksi oltiin siellä konkarin opissa, että opittiin auton kaasulämmittimen salat.

3.9. Huristeltiin (Koljonvirta matkan varrella kuvaten) ystävän luo Kainuuseen, jossa saatiin herkullista ruokaa ja vietettiin mukava ilta hyvässä seurassa. Tai meillä ainakin oli hyvää seuraa. Yö parkkipaikalla, sähköä pari tuntia kerrallaan ajastimella varustetusta autonlämmitystolpasta. Jännästi huomaa, miten epätasaista monessa paikassa on, kun tuntee nukkuessa, että on pää alamäkeen, vaikka päällisin puolin näyttäs olevan ihan tasaista.

4.9. Otettiin suunta kohti Olvassuota, joka on Pudasjärvellä kaiketi, mutta kuuluu johonkin Oulun seudun luontokohteisiin. Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalvelut oli esittänyt pyynnön saada kuvia muun muassa sieltä, siis sille kuvatoimistolle, jolle mies kuvia toimittaa. Huomattiin kyllä, miksi kyseiseltä suolta on vähänlaisesti kuvia... sai ajaa kymmeniä kilometrejä hirveää kuoppaista hiekkatietä, ja varsinkin takaisintullessa ymmärsi, miksi melkein kaikkien paikannimien loppuosa oli "perä". Kyllä oli semmosia periä ne. Mie ehotin miehelle maantiekartan perusteella vähän isompaa, mutta pidempää tietä, mutta se sanoi että "navigaattori sanoo, että tämä on 32 minuuttia nopeampi" - joo, varmaan olis ollukin jos tiessä ei olis ollu valtavia kuoppia muutaman kymmenen metrin välein. Tai jos olis ollut maastoauto alla. Mutta oli asuntoauto, jossa tavarat lenteli ja putoili. No, ainakin sillä reitillä mun ja karttakirjan arvostus nousi pari pykälää, ja kuski suosiolla vastusti seuraavassa risteyksessä navin käskyä kääntyä jälleen uudelle kuoppatielle noudattaen pidempää, mutta tasaisempaa, karttakirjan paremmaksi kertomaa reittiä.

Suolle menevällä Luppoperäntiellä nähtiin ekat porot, ja hieno kelo tien varressa.
Ekat jotenkuten kuvaansaadut porot

Osittain kelottunut mänty

Suo itsessään oli ihan tavan suo.
Olvassuo hieman vinossa

Pitkospuut oli paikoitellen niin veden vallassa, että kumisaappaat oli ihan ehdoton vaatimus. Ja niitä ei ollu muilla kuin mulla.
Taas kuva käännettiin ilman lupaa...

Mies kasteli kenkänsä, ei ollu ottanu saappaita vaikka olin ehdottanut, ei mitään vaihtokenkiä. Eikä housujakaan, mikä osoittaui myöhemmin kalliiksi ratkaisuksi. Siis kun tavaratilaa olisi ollut kyllä, siitä ei ollut kiinni. Minä otin mukaan kaiken, mitä keksin ehkä voitavan tarvita - koirien varataluttimia ja hiilitabletteja myöden - ja eräät ei ota edes toisia kenkiä. Mulla oli muovilipokkaat, lenkkarit, vaelluskengät ja kumpparit. Onneksi, koska kuopuksellakaan ei ollut vaihtokenkiä, se väittää ettei sillä ole mitään muita kenkiä, mitä voi pitää, paitsi korkkarit. No sekin kasteli kenkänsä, mutta mun lenkkarit mahtuu sille ja se saattoi lainata niitä. Mun kengät on siis käyny Saanalla, vaikka mie en :)

Vanhan metsäkämpän (?) rauniot suon laidalla


Hitaan matkanteon takia tuli sitten kiire, kun mies halusi ehtiä Kuusamon Lidliin. Pudasjärven hieno uusi iso puukoulu nähtiin, mutta jäi kuvaamatta, kun oli kiire. Viisi minuuttia ennen sulkemisaikaa ehti mies kaljaostoksilleen. Sieltä suuntasimme Juuman leirintäalueelle, jonka sähköpaikat asuntoautoille oli yhden ja saman pienen rakennuksen seinissä, eli piti olla semmoisessa sumpussa kaikkien muiden kanssa. Ankeaa. Huoltorakennuksen keittolevy oli halki, mutta se ainoa suihku, mikä siellä oli, oli hieno. Voin vain kuvitella, mitkä jonot siellä on sesonkiaikoina siihen yhteen suihkuun... No, yö oli rauhallinen, vain pari oven kiinniläimäystä kuulin yöllä, ja aamulla aikaisin pöristeli joku pois.

Yli-Juumajärvi illalla leirintäalueelta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti