maanantai 24. lokakuuta 2016

Säikähdys

Tänään on sitten se eräiden kauan odottama Volbeatin konsertti, ja mies meinaa nyt sit ajaa autolla ihan Hartwall Areenalle asti. Sitä ei vieraat paikat ja liikenne pelota :) Keräilee vielä matkan varrelta kyytiin pari pimua lisää. Niiden pimujen omaakin porukkaa lähtee, mutta ovat ilmeisesti aikoneet yhdistää konsertin ryyppäämiseen...

Eilen lueskelin päänsärystä asiaa, ja jossain luki, että maksimissaan 5 päivää sais syödä peräjälkeen käsikauppalääkkeitä särkyyn. Eilenkin tuli vähän ennen puolipäivää särky, jota ensin luulin jännityspäänsäryksi ja jumppasin hartioita ja lähdin lenkille ajatellen, että se liikkuessa ja raittiissa ilmassa hellittää, mutta mitä turhia; paheni vain. Otin sitten ibumax-paramax-satsin, mutta sekään ei auttanu ja oli pakko ottaa migreenilääke. En vain saa aikaiseksi soittaa lääkärinaikaa... ei se säryttömällä hetkellä tunnu aiheelliselta, ja toisaalta en usko, että lääkäri a) välittää pienistä päänsäryistä - kaikillahan särkee päätä joskus b) pystyy sille mitään tekemään. Migreenilääke on tepsivä, tosin vahvasti sivuoireita tuottava, mutta niinhän ne vissiin kaikki. Jotain fysioterapiaa kireisiin hartioihin? Sitäkin varten pitäisi taas ajaa sinne sumppuun, mitä vihaan. Täällä ei ole fysioterapeutin vastaanottoa enää kuin kerran kuussa. Kohta ne varmaan lakkauttaa koko terveyskeskuksen.

Ihan "Siwa-kunta" tämä ei vielä ole, mutta varmaan kohta. Toisaalla oli aiheesta keskustelua, ja puhuttiin että ison kasvukeskuksen lähellä oleminen saattaakin elinvoimaisuuden lisäämisen sijasta kuivattaa kunnan nukkumalähiöksi, josta käydään töissä ja ostoksilla isolla paikkakunnalla. Mietiskelin tätä omaa asuinpaikkaani, että kun tänne muutin vuonna 1998, oli viiden kilometrin säteellä vielä huoltoasema, hammashoitola, pankki, lounaskahvila, yhdistetty sivukirjasto/asiamiesposti/kelan palvelupiste/lahjatavaraliike ja kolme alakoulua. Nyt ei ole enää, mutta uusi koulu on rakennettu, liian pieni jo syntyessään.

Isommalta kylältä on hävinnyt kaksi kauppaa ja yksi pankki, kukkakauppa, kultasepänliike, lasiliike, monta kampaamoa (ajan saatossa niin kampaamoita kuin kukkakauppojakin on yrittänyt aloittaa, mutta on joutunut häipymään), posti ja Kela. Terveyskeskuksessa ei ole enää lääkärin vastaanottoa, ei psykiatrisen hoitajan vastaanottoa, en tiedä mitä kaikkea sieltä on siirretty pois. Se on selvää, että kun olen vanha ja raihnainen, on pakko viimeistään muuttaa pois. Täällä ei selviä kuin autolliset ihmiset.

Autolla ajaminen arveluttaa minua jo näinkin "nuorena"... Oon ollu jo ennenkin sitä mieltä, että jalankulkijoiden turvallisuutta ei lisätä sillä, että opetetaan ne menemään tien yli, kun auto pysähtyy kohdalle. Pienet lapset on onneksi ainakin täälläpäin aika hyvin opetettu siihen, että niille pitää oikeasti antaa merkki, ne ei luota siihen, että auto hiljentää ennen suojatietä, ja se on hyvä asia.

Tänään vein tytön koululle, ja takaisin tullessa oli tilanne, että vasemmalle kääntyvä auto odotti mun menoa ohi ennen kääntymistään. Siinä kohdalla on mäki niin, että odottava auto oli ylämäessä, ja silleen takakenossa olevan auton valot suuntautuu tien sijasta vastaantulijoihin. Hämärässä se on vastaantulijalle melkein samanlaista, kuin toisella olisi pitkät päällä.  Häikäisi ihan sikana, en tahtonut nähdä edes tietä joten hiljensin jo muutenkin hiljaista vauhtiani, ja yhtäkkiä sen toisen auton valoissa näkyi ihminen. Ei mikään pieni lapsi, vaan pitkä nuori mies. Paniikkijarrutus. Voin uskoa että sen toisen auton ajajakin ehti kauhistua, toivon että kunnolla säikähti myös se nuori mies, jonka auton alle jäänti oli tosi pienestä kiinni.

Kyllä mie sen  ymmärrän, ettei jalankulkija tajua, ettei autoilija välttämättä näe sitä vaikka se itse näkee auton, mutta sitä minä en ymmärrä, että risteyksessä, jossa ei ole edes suojatietä, tullaan polulta tielle lompsimaan, vaikka nähdään varsin selvästi, että auto tulee!!! Ainoa, minkä selitykseksi keksin, on että se ääliö kuvitteli pysähtyneen auton nyt antavan HÄNELLE tietä.

Kaikkien jalankulkijoiden pitäisi kokeilla auton ratissa olemista pimeällä, miten paskamaista on kun ei näe. Valo ei auta, jos se osoittaa pimeydessä suoraan silmiin.

Ensin tuli pelästys ja sitten suuttumus. En osannut varautua, että on niin pöljiä jalankulkijoita. Joku vuosi sitten siinä kylällä jäi yksi nuori mies auton alle, kun lähti bussin takaa ylittämään tietä kattomatta, että tuleeko autoja. Siinähän saa autoilijakin aina rapsut, koska ihmisten päälle ei saa ajaa vaikka ne ite hyppäis auton eteen.

12 kommenttia:

 1. Mulla on hiljan jäänyt 90 prossaa päänsäryistä fasciamanipulaatioo tekevän fyssarin hoitopöydälle. Ennen otin lääkkeitä joka viikko, nyt en muista, koska olisin viimeksi ottanut. Kärsin monta vuotta pään säryistä mielestäni syystä jos toisestakin ja arsenaaliin kuului kaikki reseptiburanasta migreenilääkkeisiin, enkä olis ikinä uskonut, että voin päästä lähes täysin eroon niistä säryistä. Multa löytyi jos jonkinlaista jumia niin niska-, hartiaosastolta kuin lapsuuden leikkauksesta johtuen myös päästä ja kasvoista. Sattui niin paljon, kun niitä käsiteltiin, mutta kyllä kannatti 😊

  Olen ollut kans sitä mieltä, että jokaisen pitäs jotenkin jo alaikäisenäkin saada se kokemus miltä maailma pimeässä näyttää auton ratin takaa, kun vaikka olen nuori ja on hyvä näkö, niin ei niitä tielle hyppiviä tumma-asuisia ihmisiä vain näe. Saati vanhemmat ja sokeammat kuskit. Moni ei varmaan tajua, kuinka huono se näkyvyys oikeasti on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti googlettaa faskiamanipulaatio, on uusi hoitomuoto mulle. Ei sillä, että olisin fysioterapiaan mitenkään erityisesti muutenkaan perehtynyt... melkein luulen, ettei täällä kukaan sellasta osaa. Ja jos se on vielä kallistakin, niinkuin Rantis arveli, niin se taitaa jäädä väliin.

   Kyllä, pimeänajokokemukset pitäs olla jo peruskoulun opinto-ohjelmassa!

   Poista
  2. 42 euroa tunti jää täällä hintaa Kela-korvauksen jälkeen. Sinänsä ei kallista verrattuna moneen muuhun hoitoon, mutta jos ei oo normi työtuloja, niin kyllähän toikin summa on äkkiä kynnyskysymys. Vaan onpa ollut elämäni parasta hoitoa, siis kerrankin jotain, mikä auttaa, oon saanut kätenikin takaisin 😊

   Poista
  3. Niin sullahan oli aika sökönä se käsi jossain vaiheessa. Työteliäälle ihmiselle se käsi on aika tärkee asia :)

   Aika suolanen on hinta tämmöselle eläkeläiselle. Ja kertoja varmaan useampi?

   Poista
  4. Joo ainakin ite Oon joutunut käymään aika monta kertaa. Tietty jos on vaan yks vika, niin voi kerrankin auttaa, mutta mulla esim on ollut niin paljon kremppoja ympäri kroppaa, että lähemmäs 10 kertaa piti käydä, ennen kuin alkoi olla voittaja olo. Ja onhan siinä ollut itsellekin maksettavaa kun tätä ennen en ollut koko elämässäni käynyt edes tavan hieronnassa koska raha ja sitten tunkesin tonne nähtyäni kaverin "ihmeparantumisen" ton kautta ja nyt Oon iteki niin koukussa, että haluaisin käydä siellä loppuelämäni. Mutta kalliiksi tulee jos niin tekee 💰

   Poista
 2. Mulla on tosi tuoreessa muistissa kun pimeänajoa harjoiteltiin autokoulussa (ei oo kun kuus vuotta siitä...) ja ajoin "Teuvon" päälle. Ihan karseeta, mutta demonstroi kyllä tosi hyvin sen, miten huonosti heijastimeton ihminen näkyy ja myös sen, miten pitkä jarrutusmatka on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Ärsytti kirjoitusvirhe niin, että piti ottaa uusiksi: Mieki ajoin sen "mummon kumoon", mutta vielä kauheempaa oli se, kun liukkaan kelin radalla ope veti käsijarrusta kun piti demonstroida, miten auto lähtee käsistä. Lähtihän se.

   Poista
 3. Minäkin oletan, että nuo Marran kertomat jutut auttaisi varmasti sinunkin päänsärkyysi. Sitä en tiedä miten teillä julkisella puolella niitä saa, ainkin täällä se on vaikeaa, melkein mahdotonta. Yksityiseltä saisi vaan sen pienen kelakorvauksen, loput joutuu maksamaan itse. Turhan kallista.

  Olen aivan samaa raivoa tuntenut noita mustiin pukeutuvia nuoria kohtaan, jotka syöksyvät pimeässä joko polkupyörällä tässä kylällä tai juosten tuossa isolla tiellä bussin takaa. On pakko ollut ottaa tapa, että kun koululaisia on liikkeellä, pysäytän bussin taakse ja annan sen mennä ensin.

  Sitä olen myös miettinyt kauanko ajokortin saa pitää. Siksi juuri on tärkeä mahdollisimman paljon ajaa ja erilaisissa paikoissa, että pysyy tuntuma. Itse en pelkää kaupunkejakaan, työreisuillani ajoin kaikkiin Suomen suurempiin kaupunkeihin kymmeniä keroja, kyllä siinä tottui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mulle jankutettiin sillon alussa (ajoin kortin vasta kolmekymppisenä) että pitää ajaa paljon, ja kunhan vaan ajaa niin se pelko lähtee, mutta ei se oo lähteny. Alkaa tulla sekin takaisin, minkä oon jo pois saanut.

   Ja kyllä se näillä rahoilla on selvää, että mihinkään ylimääräiseen hoitoon ei oo varaa.

   Poista
  2. Mulla on se etu, että olen joutunut ajamaan enemmän kuin normiperheessä. Meillä kun olen vain minä jolla on kortti, niin oli keli tai reissu millainen tahansa niin ajettava on ollut.

   Poista
  3. No se on kyllä totta. Sillon on yksinkertaisesti pakko vain uskaltaa.

   Poista