maanantai 12. joulukuuta 2016

Geminidit

Tällä viikolla pitäs näkyä geminidejä taivaalla, etenkin aamuyöllä, ja pari tuttua sanoi nähneensäkin pitkään palavia tähdenlentoja. Ne irtoilee pikkuplaneetasta nimeltään 3200 Phaethon. Meillä on ollu taivas pilvessä (eilenkin oli, vaikka sääennuste näytti silkkaa aurinkoa koko päivän! Mikä lie sumupilvikeskittymä tässä sitten) mutta tänäaamuna kävin seisomassa pää kenossa pihalla. Ei Mitään. Yhen tähenlennon näin silmänurkasta kun puuhailin vielä muuta, ja ehkä kattelinkin vähän väärään suuntaan, muuta muuta en nähny ku kolme satelliittia. Kävin sisällä ja kun parinkymmenen minuutin päästä menin takaisin ulos, kaikki tähdet oli kadonneet. Eli taas se saaplarin pilvi oli tullu eteen, vaikka pilvetöntä oli luvattu.

Tänään pitäs pakkasen vähän lauhtua, mutta vastapainoksi on alkanut tuulla. Pakko kuitenkin koirien kans päästä vähän käveleen.

Mieli on parantunut, enää ei itketä. Niin paljon on taas energiaa, että pystyy tarttumaan niihin iloa tuoviin ja kauniisiin asioihin, kuten kuuraiseen luontoon. Joka on kuin harmaavalkoinen lyijykynäpiirros, johon on lätkäisty sinnetänne jotain värikästä kuten talo tai liikennemerkki. Ehkä hiukan tummanvihreää sekaan, kun on metsää piirretty.

Tulossa on kahdeksastoista joulu tässä talossa asuen. Kyllä meillä joulut on aina pienesti vietetty, ei koskaan mitään ihmeellistä. Pieni tekokuusi vuodesta toiseen palvellut - sen jalka on oikeaa puuta ja ensimmäisinä vuosina tuoksui vienosti pihkalle, mutta ei enää pitkään aikaan. Ja aina se on vinossa, mutta niinhän ne taisi olla ennen vanhaan kotonakin :) Meillä oli kuusenjalkana jakkaran "kansi", sellasen missä oli reikä keskellä ja jalat sahattu pois. Kuusen tyvi vuoltiin sopivan kokoiseksi reikään. Tuoksu oli taattu, ja vaikkei se vettä saanutkaan, niin ei se varissut silleen, kuin nykyisin torilla myytävät, monia viikkoja aiemmin kaadetut kuuset, jotka varistaa neulasia jo koristeluvaiheessa. Joskus kuusi oli jopa toukokuuhun asti sisällä vaan koristeet riisuttuna, kun se kuulemma alkoi puskea vuosikasvuja sisällä. Mutta meille haettiinkin aina mummolan metsästä kuusi, joka kaadettiin vasta pari päivää ennen joulua.

Ja pipareita paistettiin ja piparitalonkin muistan tehdyn, oikein sulatetulla sokerilla liimattiin osia yhteen ja hieno tuli. Äiti teki kinkkuun ruudukon, jossa oli neilikoita, ja sinappihunnun tietysti myös. Meillä oli kylmiö, jossa kinkkua sitten pidettiin, ja me lapset käytiin välillä kinkkuvarkaissa ja koverrettiin sitä lihaa, mutta jätettiin paksu päällisläski rauhaan... äiti oli äkäinen kun meni hakeen kinkun pöytään ja siinä vaan läskikieleke lerppui päällä :)

Anoppilassa olis tarkotus käydä myös, nyt kun miehelläkin on vapaapäivä.

Kamerassa saattas olla joku kaunis kuva tähän laitettavaksi, mutta se on hukassa.

11 kommenttia:

 1. Täällä on kirkasta, aurinkokin paistaa. Yöllä katselin ulos kahden aikaan ja oli kirkas kuutamo. En tiennyt mitään geminideistä.

  Pakkasta on vain -6 C mutta kylmä tuuli viilentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo täälläkin oli hieno ilma, mahtava ulkoilusää ja auringonpaiste iltapäivällä, mutta meillä meni koko päivä "hukkaan" sen puolesta, kun oltiin siellä anoppilassa. Mutta kyllä se kannatti; anoppi ilahtui kovin.

   Poista
 2. Voi saisinkohan mä joku päivä esikoisen keittelemään meille piparitaikinan. Olis kivva leipoa. Ehkä sitten kun loma alkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on nopea tehdä itsekin ;)

   Poista
  2. Njäääh, se on "miesten hommia" ;-)

   Poista
  3. Laita tarvikkeet pöydälle syötiksi, jos se vaikka innostuis tekeen :)

   Poista
 3. Kylmää on ollut, onneks näyttäisi lauhtuvan mutta masentaa kun meni lauantai - ilta ja eilinen punkan pohjalla kun kroppa ei suostunut toimimaan. Ne on pitkiä tunteja mutta se siitä valittamisesta.

  Gemideistä en tiennyt enkä niitä ois kyllä päässyt ihmettelemäänkään mutta mua kyllä kiinnostaisi katsella tarkemmin tähtitaivasta ja olenkin toivonut että joskus kävisi sellainen tuuri joka mahdollistaisi jonkinlaisen kaukoputken hankkimisen.

  Jaksamista ja mahdollisimman hyvää viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin <3
   Miehellä oli kaukoputki (ennenkuin meni rikki jossain muutossa) ja se näytti mulle joskus 21 vuotta sitten kuuta ja Halleyn komeettaa. Oli se sykähdyttävä näky!

   Poista
  2. Korjaan - se oli Hale-Boppin komeetta. Halley näky sillon ku sernopyylissä räjähti.

   Poista
  3. Ahaa, sen on varmaan ollut hienoa katsella.
   Tutkailin tuossa jokunen aika näitä kaukoputkiasioita ja aika hemmetin hyvän - siis kotikäyttöön - saisi jo tonnilla, parilla mutta mulla ei ole sellaisia rahoja ja siks toisekseen tuon kokoinen investointi vaatisi aktiivisempaa tuijottelua sekä parempaa mestaa. Täällä keskustassa on valosaastetta niin paljon ettei taivaalta näy kuin muutamia kirkkaimpia. Toista se oli vanhalla tundralla jossa ei muuta ollutkaan kuin pimeyttä :)

   Poista
  4. Joo täälläkin sitä on. Haja-asutusalue mutta valosaastetta riittää. Aina pitäs rontata se putki jonneki mettään ja tosi kiva sit kauheessa pakkasessa tihrustaa... tai sit katella vasta puolenyön jälkeen, kun sammuttavat katulamput yöksi.

   Poista