keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Pakko

Nyt on pakko avautua. Johonkin. Ja minnekäs muualle kuin tänne, anteeksipyyntöni tarjoan jo valmiiksi, jos loukkaan jonkun tunteita.

Kävin joogassa pitkästä aikaa, edellinen käynti oli joulukuun alkupuolella. Tai joskus. Monta viikkoa sitten joka tapauksessa. Kaksi tämän vuoden ekaa kertaa jäi välistä flunssan takia, mietin nytkin sinnemenoa kun aamulla niin yskitti, mutta menin kuitenkin, eikä onneksi siellä yskittänyt. Kälätys oli melkoinen, ja aloituskin viivästyi sen takia - joku jopa vetosi kellon "kulkevan omia teitään" ja sillä varjolla haahuili siellä, vaikka kello oli ihan oikeassa. Sitten kun viimein päästiin aloittamaan, niin alkajaisiksi ohjaaja esitti "erään ryhmäläisen toiveen" että matkapuhelimet laitettaisi ns. lentotilaan, että säteilyherkät ei häiriintyis.

Siis oikeesti. Asiaa on paljon tutkittu ja "Toistaiseksi ainoa varmasti tunnettu mekanismi, jolla matkapuhelimien säteily vaikuttaa eläviin kudoksiin, on lämpeneminen."* Sekin edellyttää puhelimen lähellä (esim. taskussa tai korvalla) oloa. Eikä toistaiseksi ole ihmistutkimuksissakaan saatu todennettua oireilun ja kännykkäsäteilyn yhteyttä. Siis sehän on radioaaltoja. Niitä kulkee ihan koko ajan joka puolella meidän ympärillä, ihan taatusti ainakin niissä paikoissa, missä radion saa kuulumaan.
(*Wikipedia)

Kun minä silloin aikanaan sille ohjaajalle kirjelmöitsin siitä paikkaongelmasta, kun tietyt ihmiset osoittaa mieltään, jos heidän paikalleen sattuu alustansa asettamaan, vaikkei mitään paikkoja oikeasti voi varata, niin ohjaaja (toki sanoi seuraavalla kerralla asiasta, mutta) esitti mulle, että "meidän pitää opetella sietämään toisenlaisuutta" tai jotain sinnepäin, ei se nyt just noin menny mutta ajatus oli se, että mun olis vain pitäny nousta asian yläpuolelle. Nähtävästi sama ei koske säteilyhörhöjä.

Mietin vähän, kuka se niistä järkevänoloisista mummoista olis, mutta se paljastuikin toiseksi niistä kahdesta mua nuoremmasta ihmisestä, ketkä siellä käy. Eikä sillä ollu tähän mennessä ollu mitään ongelmaa kännyköiden kans. Se paljasti itsensä sillä, että heti joogan päätyttyä kysyi innoissaan, että huomasiko kukaan eroa. Kyllä joku kuului myöntelevänkin, ja kovin positiiviset kokemukset oli porukalla. En viitsinyt rikkoa harmoniaa kysymällä, huomasiko kukaan, että mun puhelin oli ihan normaalisti päällä, vaikka äänettömällä.

En todellakaan ala temppuilemaan tuollaisen takia - jos kyse olis jostain OIKEASTA harmista, vaikka koira-allergiasta, voisin vaihtaa ryhmää tai käyttää aina vastapestyjä vaatteita etten aiheuta oireita, tuoksuja en juuri käytäkään ja muita eläimiä ei ole. Se on jo liikaa, että joku alkaa vaatia joogaryhmää käyttäytymään mielensä mukaan.

Taidan viedä seuraavalla kerralla alumiinifoliota sinne, että halukkaat voi kietasta siitä hatun itelleen.
Tai jos kertoisin, että olen allerginen mustalle värille, että siitä irtoaa ilmaan nanohiukkasia, jotka aiheuttaa mulle huonon olon, että voisitteko joogaa varten pukeutua toisenvärisiin vaatteisiin? Ei sellaisesta mitään todisteita ole, mutta luin intternetistä että niin voi olla, ja ihan selvästi itsessäni olen huomannut oirehdintaa! Sen täytyy olla musta väri, se ei voi olla mikään muu! Paitsi ehkä tummansininen. Sinapinkeltainen on vain rumaa, älkää panko sen väristäkään päälle, kun se sattuu silmiin.

Tai sitten vain olen hiljaa ja annan hörhöillekin jooganautinnon, kun ne kokee olonsa hyväksi luullessaan, että huoneen kännykät on lentotilassa.

13 kommenttia:

 1. No huhheijaa mitä porukkaa. Kännykän vaaroista esim lapsille on puhuttu paljon ja tutkittu vasta vähän. Mutta mitkään tutkimukset eivät ole osoittaneet, että metrien päässä oleva kännykkä aiheuttaisi tuollaisia ongelmia. Ongelma muodostuu lähinnä silloin jos lapsi käyttää kännykkää tutnikausia korvassa kiinni. Se kehittää lämpöä. Kasvavan lapsen kanssa asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.

  Elektromagneettinen säteily nostaa kohteen lämpötilaa siihen siirtyvän energian kautta. Näin mm. mikroaaltouunit toimivat. Kännyköissä käytettävä energia on hyvin heikkoa, ja kännykkään puhuttaessa korvan juurella aivojen pintalämpötila nousee tunnin puhelun aikana vain muutaman asteen kymmenenneksen.

  Luin siitä jonkun tutkimuksenkin, mutta en tähän hätään sitä löytänyt. Laitan linkin jos löydän sen.

  VastaaPoista
 2. Sitä on tutkittu paljon vuodesta 2003 lähtien, ja tosiaan tuo lämmönnousukin on minimaalinen. Kylvyssäkin lämpenee enemmän. Ja koittivat nostaa kovaa haloota siitä, että se on luokiteltu 2B-luokan karsinogeeniksi, vaikka samassa luokassa on mm. kahvi. Kaupungissa kävellessäkin altistuu vaarallisemmille karsinogeeneille, niinkuin dieselautojen pakokaasut.

  Pelko, kammo ja siitä johtuva oirehdinta voi toki olla ihan todellista, mutta niitä voi yrittää helpottaa samoilla keinoilla kuin muitakin fobioita. Tai sitten kyseessä on vain jokin sellainen, mille ei ole keksitty mittaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun niitä ei ole voitu todentaa kokeissa, missä ihminen EI TIEDÄ, onko lähellä puhelinta tms, tai lähettääkö se näkyvillä oleva puhelin jotain vai ei. Sehän olisi selvä homma, jos oireista kärsivä saisi oireita vain ollessaan kännykkäsäteilyn keskellä, mutta ei jos ei ole säteilyä. Vaan kun kukaan ei ole "selvinnyt" sellaisesta testistä.

   Poista
 3. Jos se luulee että joogassa voi päästä siten levitaatioon.... eikös se tarvii silloin kännynkin olla lentotilassa. Kyllä minä sanoisin etten aio lennellä.... Kohta olette sitten jossain ladossa kun sähköäkin on ilmassa... huomaatteko... ääniä kuuluu, kun joku puhuu.

  Itsekin olen erityisherkkä mutta silloin pysyy prkl pois jos tulee ongelmia. Ainoa on ettei töistä voi olla pois, mutta kohta kai siihenkin mennään kun en siedä niitä myrkkyjä. Enkä ruokia... enkä.... henkisesti muiden kännyköitä, joita pitää koko ajan olla hoivaamassa. Tavoitettavissa... kiesus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitäki mie mietin, että katkaistaanko seuraavaksi sähköt koko talosta.

   Poista
 4. Minä olen tuosta kertomastasi asiasta nyt sen verran hämmästynyt, että en kysy muuta kuin että mikä on kännykän lentotila??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lentotila on Off-line, jolloin kännykkä ei yritä ottaa yhteyttä nettiin, eli ei käytä tukiasemia. Viestiliikenne palaa kun tilan vaihtaa.

   Poista
  2. Hyvä kun Rantis vastasi, mie en olis tienny muutaku mitä ne siellä väitti; että silloin kännykkä ei säteilytä lähimmäisiä.

   Äänettömälle mie olen omani aina laittanut, ettei se soi. Kaipa lentotilakin estää soimisen, jos kerran ei liiku säteet.

   Poista
  3. Kiitos Rantis! Taas ollaan viisaampia. Mun kännykkää ei tuohon off-lineen saakaan kun siinä ei ole nettimahdollisuutta vaan on ihan peruspuhelin. Äänettömälle minäkin sen tarvittaessa pistän.

   Poista
 5. Meillä oli syksyn Pilates-ryhmässä yksi sähköallergikko, joka peitteli tunnin ajaksi myös jumppasalin wifi-laitteen (sen lisäksi että me kaikki sammtimme puhelimet). Kerroin miehelle (koodaaja) ja se raukka meinasi kuolla nauruun.

  Olemme skeptikoita, tai sporalogia on ehkä lähinnä miehen ajatusmaailmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sporalogia on malli siinä missä mikä tahansa muukin :)

   Poista
 6. Mainio juttu; meitä on moneen junaan (jossa höyryveturi, ei sähkö-)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei sähkö... saatika magneettitoimiset!

   Poista