torstai 21. tammikuuta 2016

Vero

Onhan se kaunistakin, pakkasella. Kuolemankaunista. Meillä on kyllä yllättävän paljon pikkulintuja tänä talvena vielä tähän aikaan, ehkä siihen on syynä pähkinätarjoilun lisääntyminen aiempiin verrattuna, ja onhan noita lämmittelypesiäkin siellä täällä. Ja ruokapaikkoja useampia, ei tarvi jonottaa eikä niin paljon pelätä ylempänä arvoasteikossa olevia. No, niitä tali- ja sinitiaisia ne enimmäkseen on, ei mitään erikoisia. Yksi mustarastas tässä vielä pyörii, syö niitä muserrettuja pähkinöitä ja kuorittua auringonkukansiementä tuosta laatalta. Maasta on nyt vaikea syödä pudonneita, kun on niin höttöinen hanki. Minusta on kyllä käsittämätöntä, miten voi tuollainen pieni höyhenpallo pysyä hengissä näin kylmällä!

Mutta muusta kuin talviruokinnasta on kiinni se, että töyhtötiainen on nykyään uhanalainen.
Nimittäin tehometsätaloudesta. Mutta eihän ne metsänkasvattajat siitä välitä, pääasia että itse hyötyvät.

Mutta asiasta toiseen niin auto meni läpi katsastuksesta ilman mitään huomautuksiakaan! Ihme, vaikka se ruutu niin herjaa. Mies oli mukana (nainen katsastus"miehenä", ei oo ennen mun auton kohalle sattunu) ja mietti, mahtoiko se vikakoodeja edes katsoa. Tosi nopeasti ainakin oli katsastettu. Mutta mikäpäs siinä, seuraavaa isompaa vikaa odotellessa...

Synttärikakku tytölle ei ollut oikein minkään makuinen - koostumus kyllä ihan hyvä, mutta olis vaatinu vahvemman makuista kostuketta, täytettä ja päällystä. Seuraavalla kerralla tietää. Mutta vanhempi tyttö sanoi yök, näyttää ihan sämpylältä, en syö. Ja vähän niinku sämpylältähän tuo maistui. Onneksi ei käynyt vieraita, tänään tulee tytön kummitäti, mutta ostin pullaa sille tarjottavaksi. Tai jotain vadelmajogurttitäytepötköä. En taida kehdata sämpyläkakkua tarjota.
Moni kakku päältä ka... mmm... kakku. Ei tullu  mitään koristeitakaan hommattua, mutta hopeapallosia löytyi yksi purkinpohjallinen. Ja suklaakonvehteja lapsen lahjapaketista.

Olin päivän etuajassa, luulin eilen että on torstai ja tänäaamuna että on perjantai. En ees tullu laittaneeksi autoa lämmitykseen, kun luulin että vasta kahdeksitoista on meno... onneksi bussit kulkee. Kasiluokkalainen on isänsä työpaikalla TETissä tänään ja huomenna. Hyvin se isä on lapsensa hyvinvoinnista huolehtinu, eväät ja lämpimät vaatteet ja silleen. Saapa nähdä, mitä tyttö on ollu mieltä työnteosta... aiemmin ollu vain taksvärkissä kaverinsa äidin navetalla. Siellä missä mieki oon töissä välillä ollu. Menen muuten taas viikonloppuna, toivottavasti tarkenen ja toivottavasti sääennusteet pitää paikkansa ja lämpötila tosiaan nousee jopa alle 10 pakkasasteeseen.

Tuli taas tekstarilla kysymys (eilen) että voinko tehdä tällä viikolla lomitusta. Työttömiä riittää, ja eläkeläisiä pyydetään (niin, melkein "tullaan kotoa hakemaan"!) töihin... toisaalta eipä kukaan työtön lähtiskään tekeen kahta päivää, kaikki se paperisota ja byrokratiarumba mokoman takia. Kuitenkaan ei ole täyspäiväselle työntekijälle töitä. Enkähän miekään oo käyny ku tuossa yhessä navetassa... mutta nyt oon saanu oikein oman verokortin palkalle, vähän asiallisemmalla veroprosentilla eli 22,5 ja tulorajakin oli tuplattu. En tiedä miksi. Uskallankohan luottaa siihen? Vaikka mistä sen tietää, tuleeko niitä töitä tehtyäkään.

11 kommenttia:

 1. No kaunishan tuo on tosiaan päältä, harmi, jos ei maistunut hyvältä!

  Meilläkin oli vissiin nuoren ansioraja tuplaantunut. En tiedä mistä johtuu...

  Aika pörheäpyllyisiä tiitäisiä meidänkin ruokintapaikalla on näkynyt! Sitä lauhtumista odotellessa - meille ennuste näytti jo plusasteita yhdeksi päiväksi ensi viikolla!?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, johonkin vissiin vesisateitakin lupailtu. Ans kattoo. Toivottavasti nyt ei tänne tuu semmosta, ettei sula hyvät jäädyttelyt :)

   Poista
 2. Meillä käy tuossa ruokintapaikalla vakituiseen pari töyhtötiaista, hyvä tietää, että autetaan uhanalaista lajeja. Vaikka se siis muusta johtuukin.Mustrastaita meillä käy noi kuusi kappaletta, sen verran olen yhtaikaa ainakin nähnyt. Sama juttu, että pähkinätarjonta on lisääntynyt, kun arvelen sen olevan pakkasella oivaa ruokaa niille.

  Onnea katsastuksen läpimenosta!

  Tuo veroprosentti tuntuu pieneltä. Tulohan lisätään eläkkeeseen. Täältä löytyy lisää, jos haluat katsoa:
  https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Elakkeelle/Elaketulon_verokortti(9185)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, kuinkahan iso sen pitäs sitten olla? Eläkettä verotetaan 11,5:llä, on se siihen verrattuna ainakin isompi. Ja montaa satastahan tuosta mun työnteosta ei oo tullu... aiempi tuloraja oli 2300 ja nyt yli viis tonnia.

   Mie en ymmärtäny tuosta verokorttihöpinästä mitään, kun en osannu soveltaa sitä omaan tilanteeseeni. Toki Ilmariselle ilmoitan veroprosentin noston enskuussa, niillä näkyi ainakin viimeksi se vanha prosentti siellä.

   Poista
  2. No tuo % vaikuttaa olevan sinulla oikean suuntainen. Lisätyön prosentti on juuri noin kaksinkertainen varsinaiseen verrattuna. Ja kun sulla varsinainen on noin pieni, niin ole ihan rauhassa, ehkä yhdellä prosentilla nostaisin.

   Poista
 3. Onneksi olkoon leimausksesta!

  Onhan se niin ettei kaikista ole navettahommiin. Vaikkei se olekaan rakettitiedettä niin sama kuin hoitoalalla... voi aina puhua että alan sitten lähihoitajaksi... juttu toinen pystyykö.

  Lisäksi ymmärrän isäntäväkeä. Jos tulee jonkun kanssa juttuun niin mieluummin sellaista kutsuu kotiinsa ja toisaalta jos se on joku joka jo tuntee hommat... saati että on vielä vähän kuin vapaalla jalalla lähtemään.... jack pot.

  Kannattaa kyllä selvitää mitä voit tienata eläkkeen lisäksi ettei tule ikäviä yllätyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Onhan se itse asiassa vaarallistakin, isojen - varsinkin vapaasti liikkuvien - eläinten seassa hääriminen. Kaksi sonniakin on. Yks lomittaja on kuulemma semmonen, ettei se suostu meneen sille osastolle ollenkaan, missä ne sonnit on. Toki itsekin pyrin pitämään silmät selässäkin, enkä käännä selkääni siellä elukoille ollenkaan.

   Poista
 4. Hieno juttu kun sä ruokit lintuja koska ne on kusessa tällä kelillä. Pakkasta on nytkin aivan helvetisti ja päivällä kävi pieni tuulenvirekin niin vaikka noiden pikkulintujen kroppa ei olekaan koolla pilattu, niin suhteessa se polttaa lämmön ylläpitämiseen tarvittavaa energiaa kuin omat kroppamme eli todella paljon.

  Saat tästä hyvästä oikein vanhan ajan Paimenten pusun

  *Ottaa korvista kiinni ja pussaa piiiiiitkäääään ja haaaaarrrrrtaaaaaasti* <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tänään on kolmessakympissä... ei pienille hyvä heilu.

   Kiitos pususta! *vetää henkeä*

   Poista
 5. Nyt alkoi tehdä mieli täytekakkua! Loistavaa toimintaa katsastusnaiselta. Ihanaa, ettei siitä aiheutunut enää lisämurhetta.
  Pikkutirppuset on nyt kyllä kovilla. Täällä oli aamulla -31.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kummasti vaan kylmenee viikonlopun ennusteetkin koko ajan...

   Poista