tiistai 15. maaliskuuta 2016

Todiste

Viimeinkin todiste siitä, että meilläkin on vieraillut pyrstötiaisia :) Tämä kuva on sunnuntailta, olin sohvalla kun huomasin vierailijat, ja pyysin tässä koneella ollutta miestäni kuvaamaan äkkiä, ennenkuin lentävät pois. Kaukaa otettu kuva (se ei huomannu zoomata, järkkäriä kun on tottuneempi käytteleen) mutta kyllä tuosta jo lajin tunnistaa.

Eilenkin kuulin äänen ja näin vilauksen, kun olin lähdössä pihasta. Että kyllä niitä tässä pyörii. Töyhtötiaisia en oo nähny aikoihin, paitsi siskon lintulaudalla.

Niin ja mustarastaan laulu kuului viikonloppuna ekan kerran illansuussa! Sen jälkeen en ole kuullutkaan, paitsi äsken ulkona olin kuulevinani mutta ei sitten enempää kuulunutkaan, kun seisahduin kuuloa tarkentamaan. Tosi mielenkiintoista tää mun jaarittelu...

Otin pois linnunpöntön tuosta vaahterasta, joka lumisateen ja sienikasvuston aiheuttaman kaatotuomion sai. Ei vaan tiedä, tohtiiko itse kaataa, vai pitääkö tilata ammattilainen kepsauttaan se. Piti pönttö ottaa pois, ettei joku omi sitä itelleen ja sitten on ikävä ryöstää toisen koti. Kankesin kannen auki, ja ihmettelin, miksi se niin panee vastaan vaikka ei pitäs enää olla millään kiinni - siellä kasvoi joku ihmeellinen sienikasvusto tai joku rihmasto, joka oli ihan mahdottoman sitkeä!
Kasvoi kiinni seinässä ja katossa, ja vasaran hamarapuolella raavin sen irti. Oli tosi tiukassa. Mikä lie, ja mahtaneeko pöntöstä olla enää asumispaikaksi. Oli siellä kyllä asuttu, ja lämmiteltykin talvella. Ihan pohjalta löytyi luultavasti ryöstetyn pesän syrjäänsysättyjä munia:

Sini- tai talitiaisen taitaa olla. Kirjosieppo sieppaa pesät niiltä...

Pitäshän noita pönttöjä aina välillä putsailla... joku puhdistaa ne joka talvi, ja joskus kuulin, että kovalla pakkasella olis paras, niin välttyis itse saamasta lintukirppuja, mutta toisaalta niissä mujuissa lämmittelee lintuja just kovilla pakkasilla. Pitäs sitten laittaa uudet mujut tai sammalet tai heinät tilalle. Ja eihän niitä luonnonkolojakaan ihmiset putsaile - sen näkee sitten, kun pöntössä ei enää kukaan pesi, että se on tullu täyteen tai menny muuten kelvottomaksi.

Oon ottanu nyt vaihteeksi tavan, että meen koirien kans ulos heti aamulla herättyäni. Siis ihan oikeen pienelle kävelylle. Pienelle, koska isolla lenkillä loppuis energia, kun ei oo aamupalaa syötynä. Onpahan sitten ainakin vähän käyty ulkona, jos lopun päivän sitten siristeleekin silmiä sisätiloissa... illalla on taas helpompi käydä iltakävely. Jos jaksaa. Energiat kyllä väheni aika äkkiä retriitin jälkeen, mutta sain mie aloitettua käsityön, ja on se varmaan jo puolivälissä. Ja imuroinkin tänään. Ja tein kaksi banoffeeta... harmittelin, kun oli kolme banaania menossa ihan ruskeaksi, ja parasta makean banaanin hyötykäyttöä on kyllä banoffee, ellei ala tehdä täytekakkua ja sullo sen väliin sitä. No, mie ku en siitä vehnästä välitä, mutta banoffeesta kylläkin, niin piti sitten tehdä yksi vehnäkeksipohjalla ja toinen gluteenittomilla - ne on nimittäin sen verran kalliita, että en raaski isoa pohjaa tehdä semmoisista. Tulee vanhojen banaanien hyötykäytölle muutenkin hintaa... vanhempi tytär kaipais sinne vielä suklaata :) sanoi, että se on "tylsää" kun kuuli, ettei ole suklaalisää.

Taas kävi pyrstötintti tuossa, mutta se oli yks huis-hais kun se taas häipyi. Sen verran aikaa oli, että ehdin laittaa kameraan virrat :)

6 kommenttia:

 1. Nyt en pääse leuhkimaan meidän pyrstiksillä, kun sullakin on siellä niitä :)
  Kotiin tullessa äsken oli taas neljä kappaletta rasvapalloissa. Ja mustarastas lauloi kun lähin aamulenkille! Se tai ne on laulaneet joka päivä.

  Meillä ei pönttöjä joka vuosi putsata, olisi liian iso urakka kun niitä on kymmeniä. Aina silloin tällöin mies kiipeää ja tarkistaa helmi-maaliskuun vaihteen tienoilla muutaman pöntön. Heinät saa tosiaan olla sisällä, kun niissä käy lintuja talvellakin lämmittelemässä.

  Olisiko tuo teidän pönttö päässyt kastumaan joksu, kun sieni viihtyy kosteassa. meillä oli joskus samannäköinen sieni kompostin reunalaudoissa sateisen kesän jälkeen.

  Nyt menen munkkikahville. Toin tuoreita munkkeja torilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ties vaikka olis se vaahterassa asunut ja sitä vaurioittanut sieni hypännyt pönttöön, kun oli niin pitkään lämmintä ja kosteaa syksyllä ja talvellakin...

   Toivottavasti munkit oli kahvituksen arvoiset :) gluteenittomia munkkeja en muistakaan nähneeni... pitäsköhän vappuna kokeilla...

   Poista
 2. Höh, mä en oo koskaan nähnyt töyhtö- enkä pyrstötiaista!

  Oi, mun rupes tekeen ihan sikana mieli banoffeeta. Slurps!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhh... oon omastani syöny jo kolme neljäsosaa...

   Poista
  2. Sillä saa kyllä aika helposti huonon olon ;-p

   Poista
  3. Sen piikkiin laitan myös yöllä tulleen migreenin, vaikkei oliskaan banoffeen syytä :)

   Poista