sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Sadepilvien Bermudan kolmio

Hip hurraa, aamulla on satanut! Tosin kuulemma vain 0,3mm, mutta kuitenkin. Tänään on kylmää ja tuulista. Kävin koirien kanssa käveyllä ja niin näytti tekevän muutkin kylän koiranomistajat. Viisi muuta koiraa ja kolme ulkoiluttajaa nähtiin, ja se on enemmän kuin moneen kuukauteen. Hyvä keli ulkoilla ja ulkoiluttaa, ei tule hiki. Pikkuisen yli 10 astetta näytti mittari, mietin jo paitojen pukemista koirille mutta vein ne sitten kuitenkin alasti ulos. Hyvin ne tarkeni.

Toissapäivänä kattelin syntymäkaupunkini Rovaniemen näkymiä Google Mapsista, ja tuli nostalginen olo. Toisaalta en kyllä muistanut enää, miltä koulumatkani varrella näytti silloin, kun yläastetta kävin, mutta kaipa se on ollut aikalailla saman näköinen. Eeron kahvio näytti tyhjennetyn, vaikka kyltti oli vielä paikoillaan. Luultavasti Rovaniemen ensimmäisen pizzerian La Stallan kohdalla näytti olevan nytkin (tai kuva-auton ajamisen hetkellä) pizzeria. Asuttiin jonkin aikaa siinä viereisessä talossa. La Stallan alku"salaateissa" (s.o. kaaliraasteessa) oli joku mauste, mikä teki niistä parhaita mitä oon maistanu. Etikkaa ja jotain. Ja näkyypä se koulukin siellä katunäkymässä vielä olevan, vaikka oon kuullu huhuja, että se purettais pois. Mihin ne koululaiset on hävinneet, kun kouluja lopetetaan isosta kaupungista? Rakennetaanko sinnekin jotain isoja, jo valmistuessaan liian pieniä koulukeskuksia, jonne ahdetaan kaikki lapset 50 kilometrin säteellä, niinkuin täällä maallakin? (No ei ehkä niin kaukaa; ei kai tämä kuntakaan oo niin iso...)

Itse asiassa asuin maalaiskunnassa ensimmäiset 12 vuottani, mutta ei niistäkään ajoista ole montaa muistikuvaa. Ne seudut on kyllä totaalisesti muuttuneet, ei edes silloista kotitaloani tunnista samaksi.

Asiasta ihan ilman aasinsiltaa toiseen: olen lukenut tietääkseni kaikki Rex Stoutin Nero Wolfe -dekkarit, jotkut useampaankin kertaan, ja nyt hämmästyksekseni näin Yle Areenassa italialaisen filmatisoinnin kyseisen etsivän seikkailuista. Sijoittuen ihan Italiaan, italialaisine näyttelijöineen. Piristävän erilaista! Umpiamerikkalainen umpi-italialaiseksi ihan sujuvasti. Hiukan Wolfesta oli ehkä tehty sympaattisempi kuin esikuvastaan (IMO), mutta orkideat ja keltainen pyjama oli asiaankuuluvasti mukana. Ja oluet korkkien säästämisineen. Mukava oli seurata ainakin ensimmäistä jaksoa (tulee sarjana useampi elokuvan mittainen jakso) kun tyyli oli niin erilainen kuin monissa amerikkalaisissa jutuissa, missä kaavana on takaa-ajoja, tappeluita, vaarallisia tilanteita joista sankari selviytyy täpärästi ja lopussa odottaa naisen rakkaus tai muu palkinto. Positiivinen yllätys tämä. Tulen katsomaan loputkin jaksot, jos vain muistan.

Sadetutka näyttää taas sadealueita, jotka kulkee meidän ohi molemmilta puolilta. Onko täällä jonkun uuden innovaation - sateenkarkoituskoneen - koealue?

10 kommenttia:

 1. Täällä satoi äsken kymmenen minuutin kuuron. Ja piti muistaa sinulle mainita, että kirvat ovat tulleet meillekin. Hui hitto mitä parvia oli kimpussa kun koivun alla olin vähän aikaa. Meni vaatteet pesuun.

  Tykkäsin aikoinaan noista Nero Wolfen tarinoista, luin kaikki kirjat. Enää ei oikein innosta, on tullut niin paljon uusia.

  Nyt muuten just pimeni ja vettä sataa kaatamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä sateita jossain oli, ja meillekin tuli iltapäivän päätteeksi piraus. Mutta ihan minimaalinen. Kyllä täällä luonto tarttis sitä vettä! Eikä saa sit mua syyttää, jos loppukesänä sataa joka päivä :)

   Poista
 2. Kyllä se koulu puretaan pitkän jahkaamisen jäläkeen. Tilalle tulee vieri viereen korkeita kerrostaloja. Kaitpa lapset on vähentyneet, rakennetaanhan tietenkin uusiin lähiöihin kouluja. Missähän La Stalla on ollu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkoherrantien ja Kansankadun risteyksessä oli La Stalla. Mejän talon alakerrassa siinä naapurissa oli bingo :) ja Nahkapaikka.

   Joutaa purkaakin, ankean näköinen rakennus. Muistin ahdistuksen sitä katellessani.

   Poista
 3. "Vein ne sitten kuitenkin alasti ulos" aiheutti tyrskähdyksen ;-) En ole jotenkin koskaan ajatellut, että eläimet ulkoilisivat alasti. Ehkä turkki tekee sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, näillä kun ei ole sitä turkkia vaan paljas nahka, niin sillonhan nää on alasti? :)

   Poista
 4. Mä luin saman taas niin, että ulkoiluttaja on alasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahallaan jätin; itsekin luin lauseen silleen ja huvitti. Helteillä olis tarjennutkin, nyt ei enää...

   Poista
 5. Edelliseen postaukseesi liittyen, katselin eilen vanhimman lapsenlapseni kevätjuhlassa ihaillen ja vähän yllättyneenäkin yhdeksännen luokan oppilaita. Osa tytöistä olisi voinut mennä vaikka presidentin juhliin hienoissa puvuissaan ja monella pojalla oli päällään musta puku, valkoinen paita ja kravatti tai jopa rusetti. Oma poikanikin ihmetteli, että oliko hänellä koskaan kevätjuhlissa pukua. No ei ollut, koska elettiin 80-lukua eikä se silloin ollut tapana, mutta komeilta nuo nuoret ihmiset näyttivät ja ilo oli heitä katsella.
  Ja niinhän se vaan menee, että maisemat muutuvat niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Sille me ei taideta voida mitään. Yritetään vaan pysyä muutoksessa mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se niin on, että puku tekee miehen, vaikka nuorenkin! Ja nuoret naiset on ihan hirveän pyntättyjä... toki ysiluokan lopettaminen on virstanpylväs, jota sopiikin juhlistaa.

   Poista